Sütte büyük oyun!

TAKİP ET

Üreticiden kalite sütü 4.70 TL'den alıp paketleyip 15 liraya satıyorlar.

Süt üreticileri hükümetin verdiği zam ile sevinmişti. Ne var ki; Yem fiyatları süt üreticisinin sevincini kursağında bırakmıştı. Tüketici ise süte yapılan 1,5 liralık farkı 7 lira ile 8 lira fark ödeyerek büyük bir darbe yiyen taraf oldu. Yani olan, üretici ile birlikte tüketiciye oldu. Çiğ süte Ulusal Süt Konseyi tarafından zam yapılmış, böylece sütün litre fiyatı 3.20 TL'den 4.70 TL'ye yükselmişti.
Yapılan bu artışın ardından süt fabrikaları hemen harekete geçti ve marketlerde bir litre sütün fiyatı 13 ile 18 lira arasında etiketle tüketiciye sunuldu. Kısa bir süre önce 6 ile 7 lira arasında 1 litre sütü alabilen vatandaş, bu günlerde 13 ile 18 lira aşağısına süt alamaz hale geldi.
SÜTÜN YAĞINI ALIYORLAR, SU KATIYORLAR
Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız süt üreticileri bu rakamlarda satılan süt fiyatları için denetimin çok ayrıntılı şekilde yapılması gerektiğini belirterek: “Süt fabrikaları bizden kaliteli sütü  4.70 liraya alıyor. Bu aldıkları kalite sütün yağını alıyor ve bizden tam yağlı olarak giden süt yarım yağlıya dönüştürülmesine rağmen, tam yağlı olarak tüketiciye satılıyor. Bununla da kalmıyorlar bir de bu sütün içine su karıştırıyorlar. Süt fabrikaları bizden temin ettikleri sütten iki üç defa işlemden geçirerek çok daha fazlasını kazanıyor. Sütten çıkardıkları yağdan kattıkları sudan kazanıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekir. 25 litre sütten 1 kilo elde edilen tereyağın fiyatı 54 liradan 90 ile 100 liraya yükselirken, yine 18 litre çiğ sütten 1 kilo elde edilen kaymak ise 45 liradan 75 liraya yükseldi” dediler.