Sevimli dostlara "Çip"

TAKİP ET

Türkiye'de evcil hayvanların istenmeyen olaylara karışmasını engellemek adına geçtiğimiz yılın Ocak ayında yeni bir uygulamaya imza atılmıştı.

Kedi, köpek ve gelinciklerin deri altına özel bir iğne aracılığıyla mikroçip enjekte edilmeye başlanmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Karaman Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, “Kaybolan ve başıboş gezen kedi ve köpeklerin kime ait olduğu bu çipin okutulması suretiyle öğrenebiliyoruz. Ayrıca bu canlıların aşılarının yapılıp yapılmadığı bilgisine de ulaşabiliyoruz” dedi.
Yönetmelik kapsamında mikroçip takılan canlıların kimlik numarası olduğunu belirten Şahinbaş, “İl, ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine getirilen hayvanlara mikroçip takılırken kuduz aşılarını da yapıyoruz. Böylelikle hem hayvanlarımızın kayıt altına alınması hem de aşılarının yapılmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Evcil hayvan sahiplerine de seslenen Şahinbaş, mikroçip uygulaması kapsamında son tarihi işaret etti: “Bununla ilgili olarak 31 Aralık son tarih. Kedi ve köpeği olan hayvan sahiplerimizi bekliyoruz.”
Uygulamayla birlikte sokağa bırakılan hayvan sayısının azalmasını hedefleyen Şahinbaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Mikroçip okutulduğu zaman hayvanını sahibinin kim olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Bu doğrultuda hayvanların başıboş bırakılmasının da önüne geçilmiş oluyor.”
Sahipsiz kedi ve köpeklerin barınaklarda yaşaması gerektiğine dikkat çeken Şahinbaş, “Sokak hayvanlarıyla alakalı yerel yönetimler çalışma yapıyor.  Karaman Belediyesi bünyesinde barınak bulunuyor. Orada da hayvanların bakımı ve kontrolü devam ediyor” ifadelerini kullandı.