Saman altın gibi değerlendi!

TAKİP ET

Kuraklığın hayvancılığı da zorlayacağını söyleyen Recep Konuk yem fiyatlarının ucuzlatılması gerektiğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin birçok noktasında saman sıkıntısı var. Geçen yıl tonu 500 lira olan samanın fiyatı bu yıl 1.000 lirayı gördü ve samanın önümüzdeki günlerde yükselişine devam etmesi tahmin ediliyor. 
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk:
“Kuraklık önümüzdeki yıl hayvancılığı da zorlayacak. Daha çok yeme ihtiyacımız var. Hayvancılığı ayakta tutmak için maliyetleri düşürmeye, yem hammadde fiyatlarını ucuzlatmaya yönelik tedbirler geliştirmeye ihtiyacımız var. Bir an önce önlemler alacağız ki hayvancılık yapan üretici ayakta kalabilsin, tüketicinin sofrasında et ve süt eksilmesin daha da pahalılaşmasın “
Çiftçinin ucuza temin ettiği saman artık yatırım aracına dönüştü. Kuraklık nedeniyle başta Konya Ovası olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasında saman sıkıntısı var. Geçen yıl tonu 500 lira olan saman bu yıl l.000 liradan işlem gördü.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Bin lira bandını gören buğday samanı harman zamanı ve üretimin yapıldığı şu günlerde bir fiyat düşüşü yaşasa da önümüzdeki günlerde tırmanışa geçeceği kış aylarında ise samanın 2 bin lirayı bulmasından endişe edilirken, bunu gören bazı stokçular şimdiden saman stoklamaya başladılar.
Şu anda balya samanın tonu yerinde 600 ila 700 lira arasında işlem gördüğü, buna nakliye ücreti eklendiği zaman rakamın yine 800 ila 850 lira civarında mal olduğunu tespit ettik. Toz samanın ise balya samandan 25 kuruş daha ucuza satıldığı ve toz saman ile balya saman arasında fark kalmadığı üreticiler tarafından açıklandı.
1.500 liradan işlem gören yonca samanın ise nakliyesiz fiyatı artarak 1600 liradan satılmaya başlandı.
 Kış aylarında bu fiyatın 2 bin lirayı geçeceğine tehlikesinin ulunduğunu hatırlatan hayvan üreticileri ‘'Saman artık yatırım aracı haline geldi. Parası olan samana yatırıp kâr etme peşinde” dedi. 

PARASI OLAN ALIYOR
“Saman fiyatındaki artış hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakıyor. Daha sezon başında samanın ton fiyatı 1.000  lirayı gördü.. Kış aylarında bu fiyatın 2 bin lirayı geçeceği tahmin ediliyor. Yetiştirme maliyetinde en ucuz girdi olması gereken samanın fiyatının bu kadar yükselmesi anlaşılır gibi değil. Yetiştiriciler bu durumun stokçulardan kaynaklandığını belirtiyorlar. Üretici, yetiştiricinin parası olmadığı için bugünden saman alıp deposuna koyamıyor. Artık saman yatırım aracı haline gelmiş. Parası olan samana yatırıp kâr etme peşinde. Patates, soğan depolarını basanların, önce saman stokuna çözüm bulması gerekiyor.”

STOKÇU KAZANIYOR
Besici ve süt üreticilerinin kazanamadığını hatırlatan üreticiler:
“Besici kazanamıyor, süt üreticileri kazananlar saman stokçuları, yem pazarlamacıları. Çünkü etin, sütün fiyatı aynı kalırken samanın, yemin fiyatı sürekli artıyor. Hayvanların kaba yem ihtiyacının bir kısmı saman ile karşılanmaktadır. Ülkemizde özellikle kışın iyi kaliteli kaba yem olmadığı durumlarda kaba yem olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Kış aylarında fiyatın aşırı artması yetiştiricilerin maliyetini artırmaktadır” diye konuştu.

KONUK: “ÖNLEM ALMALIYIZ”
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, kuraklığın önümüzdeki yıl her alanı olduğu gibi hayvancılığı da zorlayacağını belirterek:
“Sadece insanlar aç kalmaz. Bu toprakları paylaştığımız her can yeterince beslenmek zorunda. Onların da yiyeceğini içeceğini düşünmek bizim görevimiz. Kaldı ki onlar aç kalırsa insanımız da aç kalır. Görmemezlikten gelinerek geçiştirilecek bir durum değil. Kuraklık önümüzdeki yıl hayvancılığı da zorlayacak. Daha çok yeme ihtiyacımız var. Hayvancılığı ayakta tutmak için maliyetleri düşürmeye, yem hammadde fiyatlarını ucuzlatmaya yönelik tedbirler geliştirmeye ihtiyacımız var. Bir an önce önlemler alacağız ki hayvancılık yapan üretici ayakta kalabilsin, tüketicinin sofrasında et ve süt eksilmesin daha da pahalılaşmasın”