Pas hastalığına dikkat!

TAKİP ET

Karaman Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından hububat alanlarında hastalık zararlı kontrolleri devam ediyor.

Yapılan Kontrollerde İlimizde Nisan -Mayıs aylarının yağışlı ve havanın kapalı gitmesine bağlı olarak buğdayda sarı pas hastalığı ve arpada çizgili yaprak lekesi hastalığı görülmeye başlandığı tespit edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çiftçilerimizce hububat alanları kontrol edilerek, hastalık riskine karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile koruyucu amaçlı ilaçlama yapılması gerekmektedir. Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15-20°C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir” dendi.