O Mahallede kriz devam ediyor - Karaman

TAKİP ET

Bir ay önce gazetemizden duyurduğumuz Karaman'ın Taşkale Köyü Atatürk Mahallesindeki su sorunu hala devam ediyor

Karaman’ın Taşkale Köyü Atatürk Mahallesi sakinleri, son 2 yıldır şebeke suyunun evlere taşınamaması sebebiyle mağduriyet yaşıyor. Taşkale’nin merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki mahallenin kendi su kaynağı olmadığı için Taşkale merkeziyle ortak kullanılan 2 su hattıyla ihtiyaçları karşılanıyordu.
Hayat kaynağı olarak işaret edilen suya erişemeyen mahalle sakinleri 2022 yılının Temmuz ayından itibaren başlayıp yaz ayları boyunca suyun sık sık kesildiğini hatırlatarak, “Su bir gün akmasa diğer gün akıyordu” dedi. 2023 yılına gelindiğinde ise durum daha da vahimleşti. Su krizi kendisini Mayıs ayından itibaren göstermeye başladı.

    
Ağustos ayında “Susuzluk isyan ettirdi” başlığıyla bu sorunu gazetemizin manşetine taşımıştık. Ancak aradan 1 ay geçmesine rağmen Atatürk Mahallesinin susuzluğunun hala giderilmediği öğrendik. Halbuki Karaman İl Özel İdaresi ekipleri haberimizin ardından hareke geçmiş ve su sorunun çözmek adına Atatürk Mahallesindeki su borusu hatları üzerinde inceleme yapmıştı. Belli ki bir çözüm bulunamadı…
Karaman halkına ve yetkili mercilere seslenen Atatürk Mahallesi sakinleri yaşadıkları su krizini şu sözlerle özetlemişti:

TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN KARAMAN’A GİDİYORLAR

 “Evlerimizin çoğunda yaklaşık bir aydır su yok. Su olan evlerde ise akar çok az. Yaklaşık 40 dakikada 150 -200 litre su depolayabiliyoruz. 
Çamaşırlarımızı ya elde yıkıyoruz ya da Karaman’daki yakınlarımıza giderek orada yıkıyoruz. Aynı şekilde duşumuzu da Karaman’da alıyoruz. 
İçme suyu ihtiyacımızı ya Karaman’daki marketlerden satın aldığımız hazır sulardan ya da tatlı su çeşmelerinden doldurduğumuz sulardan gideriyoruz. 

YAŞANAN SORUN GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Mahallemizde 33 yıldır hiç su sıkıntısı çekmemiştik. Ancak mevcut muhtarımızın göreve başladığı 2 yıllık süreçte bu sorunu yaşamaya başladık. 
Mahallemizdeki bir kişi yaşadığımız bu sorunu görmezden gelip evindeki çok az miktarda akan suyun vanası açarak geceden sabaha kadar evindeki tanka dolduruyor ve sonrasında bu tankı bölgemizdeki mermer ocağına satıyor. 

KOYUNLAR HASTALANIP ÖLÜYOR

Muhtar yaşadığımız su sorunun müsebbibi olarak bizi gösteriyor. Muhtar köyümüze sahip çıkmıyor. Sahip çıkmadığı gibi seçimlerdeki oy tercihimizi işaret ederek yaşadığımız su sorunun sebebinin bu tercihlerimizden kaynaklandığını söylüyor.
Koyunlarımız yeterli miktarda su tüketemediği için hastalanıyor ve nihayetinde ölüyor. Bu bize reva mıdır?”

ETKİ VE YETKİSİNİN SINIRI VAR

Taşkale Mahallesi Muhtarı Hasan Karaca ise Atatürk Mahallesinde yaşanan sıkıntıya ilişkin şu sözleri söylemişti: “Köyün dışında çok fazla hazine arazisine sebze ekiliyor. Yine Karaman İl Özel İdaresinden satın alınan arsalara da ekiyorlar. Ayrıyeten pandemi süreci ve sonrasında şehirde yaşayan köylüler yaz döneminde köydeki evlerine geri dönüyor. Yine gelenler de sebze yetiştiriyor ve su tüketimini artırıyor. Bütün bunlara rağmen mahalleye su gelmesi için elimden geleni yapıyorum ancak benim etki ve yetkim de yere kadar oluyor.”

           


 

karaman taşkale karaman taşkale hava durumu karaman taşkale arası kaç km karaman taşkale tahıl ambarları karaman taşkale incesu mağarası