Nefes kadar suya muhtacız

TAKİP ET

Karaman'daki çiftçinin önemli sorunlarından birinin su olduğunu gazetemize yaptığı konuşmada aktaran Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, 'Çiftçimizin tek ihtiyacı su' dedi.

Türkiye tarımında önemli yere sahip Karaman’daki çiftçilerin sorunları her geçen gün büyüyor. Artan gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerinin yüzde 200 kat artmasının yanında bir de kuraklıkla karşı karşıya olan çiftçinin yüzü gülmüyor. Yaklaşık 20 yıl önce 10 metre derinliğe inildikten sonra suya ulaşılan Karaman’da artık suya ulaşmak için 10’larca metre derine inmek gerekiyor. Yer altı sularının azalması da dış havzalardaki suyun Karaman’a getirilmesi konusunu tekrar gündeme geliyor. 
“Geçen yıl metrekarede 300 kilogram yağış olurken bu sene metrekarede 10 kilogram yağış olmadı. Kurak bir yıla girdik” diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram gazetemize yaptığı konuşmada, “Allah çiftçimizin yardımcısı olsun. Bu şartlarda düşünüldüğünde Karaman’a dış havzalardan su getirilmesinin şart olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Su olduğu zaman bizim üreticimiz üretimden kaçmaz. Bereketli topraklarımızda en iyi üretimi gerçekleştirecek bir çiftçilik anlayışı var” ifadelerine yer verdi. 
İhale aşamasında olan Gödet Sulama Projesinin bir an evvel tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Bayram, suyla alakalı yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: “Konya Ovası Projesinin hayata geçirmeye çalıştığı Apa Hotamış İletim Kanalı Projesiyle Süleymanhacı’daki kurumuş Acıgöl’e su aktarımı yapılması planlanıyordu. Bu projenin bir türlü tamamlanmaması Karaman’da çiftçinin belini büküyor. 400 bin ton depolama kapasitesi olan bu projenin hayata geçmesi çiftçinin yüzünü güldürecek. Çiftçi 4 gözle bu projenin tamamlanmasını bekliyor” dedi.
“GELECEĞİMİZİ SU İLE GARANTİ ALTINA ALMALIYIZ”
“Yine 26 köyümüzü yakından ilgilendiren Karadağ Sulama Projesindeki çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz” diyen Bayram, “Çünkü bizim gerçeğimiz sudur. Yollar olsun, havalimanları olsun, savunma sanayi olsun ve diğer teknolojik gelişmeler olsun çok güzel işler yapılıyor. Ama ülkemizin tarım diye de bir gerçeği var. Gıda krizlerinin yaşandığı günümüzde bir avuç makarnanın ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu gerçeği unutmadan geleceğimizi su ile garanti altına almamıza gerekiyor. İçinde Karaman’ın da olduğu Konya Ovası Türkiye’yi besleyen ovadır. Bu ovada çiftçimizin ihtiyacı olan tek şey sudur” diye belirtti.
“OBRUKLAR TARIMI VE YAŞAMI TEHDİT EDİYOR”
Yeraltı sularında ciddi çekilmeler olduğunu kaydeden Bayram, “20 – 25 sene önce 10 metre derinlikten su çıkartılırken bugün bu rakam 300 metrelere kadar çıktı. Su aşağı çekilmeye devam ediyor. Gün geçtikçe de bu durumun tehlikeleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Karaman’da 6 tane obruk oluştu. Bu obruklar Karaman’daki tarımı ve yaşamı tehdit ediyor” şeklinde aktardı. 
BAYRAM 3 HARFLİ MARKETLERİ HEDEF GÖSTERDİ
Türkiye’de elma üretiminin elma ihracatından fazla olduğuna dikkat çeken Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bu durumunun elma üretiminde Türkiye’de 2’inci sırada olan Karaman’da üreticiyi zora soktuğunu ifade etti.  Karaman’daki soğuk hava depolarında yaklaşık 200 bin ton elma olduğunu kaydeden Bayram, “Depolardaki elma rakamları düşünüldüğünde üç harfli marketlerin elma fiyatlarını aşağıda tutması için hiçbir sebebin olmadığını görüyoruz. Ancak tam tersi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Sofraya gelen elmanın pahalı olması da tüketimi azaltıyor. Bu da müstahsilin elmasının pazarlanmasına sıkıntılara sebep oluyor” ifadelerine yer verdi.
Üretilen elmanın fiyat bazındaki değerinin hak ettiği yere gelmesi için mücadele ettiklerini aktaran Bayram, “Rusya, Hindistan, Libya gibi pazarlarda elmanın ihracatının istenilen seviyeye çıkması için milletvekillerimizle görüşüyoruz. O ülkelerin ateşeleriyle görüşmeler sağlanıyor” dedi.