Nar üreticilerin yüzünü güldürdü

TAKİP ET

Karaman Göksu Vadisi'nin mikro klima özelliğinden dolayı kaliteli nar üretimi bu bölgede yapılıyor. 

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Farklı aroması, lezzeti ve tanelerinin iriliği ile dikkat çeken deve dişi tabir edilen nar üretimi yapılmaktadır. Narların toplanmasıyla dalında çatlayan ürünlerin ise toplanarak nar ekşisi üretimi yapıp satışa sunuluyor. 
Köylülerimiz yetiştirip üretmeye ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyor.
Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu, fakat köylerde bu konuda herkesin birbirine yardımcı olduğunu önce bahçelerden ekşi narları topluyor, daha sonra topladıkları narları bir gün bekletiyorlar. 
Ertesi gün yakınları ve komşuları ile hep birlikte, el birliği yaparak narları ortadan ayırıyor ve taneleme işlemine geçiyorlar. 
Küçük boyuttaki yaş kesilmiş ağaç sopalarla, ortadan ikiye ayrılmış olan narların üzerine vurarak nar tanelerini büyükçe bir leğenin içine boşaltarak taneleme işlemi bittikten bir gün sonra ise sıkma işlemini gerçekleştiriyorlar. 
Nar tanelerini bir çuvalın içine koyarak daha sonra içi nar tanesi dolu çuvalı, kurna ya da tekne olarak bilinen sıkma işinde kullandıkları aletin içine koyuyor. Son olarak çizmeyi giyerek kurnanın içindeki çuvalın üzerine çıkıyor ve nar suyunu çıkartmaya başlıyorlar. 
Artık Karaman Ziraat Odası ve İl Özel İdaremiz iş birliği ile yaptırarak üzüm üreten köylerimize verdiğimiz üzüm sıkma makineleri özellikle Göksu havzasında Nar üretimi yapan köylerimizde çok kaliteli nar ekşisi yapılmaktadır. 
Çok zahmetli, zor olan narın kabuğundan çıkarması, suyunun sıkmasıdır. 
Verdiğimiz makineler üzümden sonra Nar suyu çıkarmak için kullanılmaya başlandı. Bu çok zor, meşakkatli iş artık üreticilerimiz için makine sayesinde çok kolay ve kaliteli bir nar ekşisi yapmak için vazgeçilmez oldu.” Dedi.