Köylerdeki tarih görmezden geliniyor

TAKİP ET

Köylerde bulunan tarihi dokuları işaret etmek için yol kenarlarında bulunan Kültür ve Turizm tabelalarından her köy girişinde bulunması gerekiyor

Gezilecek-görülecek tarihi ya da doğal güzelliklerin bulunduğu noktayı tarif eden yol kenarlarındaki ya da şehir girişlerindeki kahverengi tabelayı herkes bilir. Karaman’ın neredeyse her köyünde ya tarihi bir doku ya da doğal bir güzellik var. Ancak köylerimizdeki bu tarihi ve doğal güzellikler, köy halkı dışından başka kimse tarafından bilinmiyor. Çünkü içinde tarihi miras barındıran birçok köyümüzün girişinde o mirasa giden yolu tarif eden tabelalardan bulunmuyor. Köylerimizdeki tarihin de daha görünür olabilmesi için bu tabelalardan her köyün girişinde bulunması gerekiyor. Bu durumun önemini gazetemize anlatan Araştırmacı – Yazar Kemal Arabacı Yollarbaşı köyü üzerinden örnek verdi. “Bir yerleşim yeri düşünün; bu yer uzaktan bakıldığında bile tarih kokuyorsa, bu eşsiz tarihin insanlarla paylaşması gerekir” diyen Arabacı, “Karaman’ın Yollarbaşı Köyüne girildiğinde önce yeşillikler içinde bir höyük görürsünüz. Yola devam edersiniz ve karşınıza muhteşem bir Camii, ilerisinde ise atalarımızdan bize yadigar kalan hamama selam verirsiniz. Hamamın hemen karşısında da başka bir tarihi camii sizi bekler. 
Köyün güney tarafında ise Damlataş Mağarası,11 adet Kilise kalıntısı olan güzeller güzeli Hacıbaba Dağı bizlere bakar.
Dağın doğu tarafında enfes üzümleri ve meyveleriyle Özkes Vadisi bize göz kırpar.
Köy dolması, şebit pilavı, bidik ve diğer enfes yemekleri görenlerin iştahını kabartır.
Bahsi geçen tarihi ve doğal güzelliklerin bulunduğuna dair bir tabela veya görselin tarihinden günümüze aldığı adları ile Listra-İlistra-İlisıra-Yollarbaşı köyünün girişindeki çevre yoluna bir tabela koymak zor olmasa gerek” dedi.