Koltuklarınızdan kalkın!

TAKİP ET

13 yıl sonra ilk defa bir Tarım Bakanı Karaman'a geldi, sorun yokmuş gibi STK'lar sessiz kaldı.

Karaman'da üreticiler tarımda, et ve sütte adeta yaşam mücadelesi veriyor. 13 yıl sonra ilk defa bir Tarım ve Orman Bakanı olarak Bekir Pakdemirli Karaman’ı ziyaret etti. Sektör temsilcileri ile sorunlar için toplantı yaptı yapmasına ama ne kadar üzücü ki tarım sektör temsilcileri bir veya ikisi haricinde ağzını açıp tek kelime etmedi. Sorunları dile getirmedi ve bir kez daha görüldü ki sivil toplum kuruluş başkanları koltuklarını boşu boşuna işgal ediyor.
Bir tarım şehri olan Karaman, tüm ülkede olduğu gibi tarım ürünlerinde, ette ve sütte büyük sorunlarla boğuşuyor. Sürekli artan girdi maliyetleri karşısında para etmeyen ürünler ile üreticiler adeta yaşam savaşı veriyor. Karaman için bu işin tepesindeki isim Tarım ve Orman Bakanı Karaman’ı ziyaret etti, Bakan Pakdemirli bir tam gününü bize ayırdı ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Basına kapalı olan bu toplantıda birkaç sivil toplum kuruluşu haricinde kimse üreticinin sorunlarından bahsetmedi. Ne şiş yansın ne kebap anlayışını devam ettirmesine hiçbir anlam verilemedi.
Elmada Türkiye’nin en büyük üreticisi konumuna sahip olan Karaman’da bahçede 1 lira 50 kuruş civarında olan ürün, pazarda 3-4 lira, marketlerde 5-6 lira ve daha yukarı fiyatlara çıkıyor. Aradaki büyük uçurum üretici açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Elma, Karaman’ın ihracatında en önemli kozlarından birisi. Ne var ki bahçede neden para etmiyor, üreticiye neden kazandırmıyor bunları tüm STK’lar bir koro halinde Bakan Pakdemirli’ye iletmek zorunda değil miydi?
Keza ıskarta elmada durum da ortada.
Büyükbaş ve küçükbaşta et ve süt üretimi yapanların sorunları diz boyu. Her gün artan girdi maliyetleri ile üretici hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Bakan burada iken sorumlu genel müdürler burada iken yetkililere tüm ince ayrıntıları ile iletmek gerekmez miydi?
Toplantılara boy göstermek için katılan ve temsil ettiği sivil toplum kuruluşları adına bir katkı sağlayamayan sözde başkanlar keşke Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin içinde bulunduğu karede fotoğraf çektirmek için sarf ettikleri çabayı koltuklarında oturdukları, temsil ettikleri kesimin sorunları için de yapsalardı. Bir kez daha makamı bırakmamak adına yeniden aday olma yüzleri olsaydı. Sözümüz tüm başkanlara değil birkaç tanesi konuştu. Dilleri döndüğünce sorunları, çözüm yollarını anlattılar da sadece yemeğe katılıp, resim çektirenlere sözümüz. Onlar kendini biliyor zaten. “Padişahım Çok Yaşa” anlayışı ile bir yere varmamız mümkün değil.