
Karaman tehlike altında
Başkan Bayram çözümün adresini verdi
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekerek çiftçileri TARSİM sigortası yaptırmaya çağırdı. Bayram, mevsimlerin değiştiğini, kuraklık, don ve dolu gibi doğal afetlerin arttığını belirterek, tarımsal üretimin güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.
İklim değişikliğinin artık somut etkilerinin görüldüğünü ifade eden Bayram, “Bir üretim sezonunda neredeyse tüm doğal afetleri bir arada yaşayabiliyoruz. Önlem almazsak gıda güvenliği risk altına girer” dedi.
TARSİM SİGORTASINDA SON BAŞVURU TARİHLERİ
Çiftçilerin tarımsal üretimini güvence altına alabilmesi için TARSİM sigortasının önemine dikkat çeken Bayram, şu tarihlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:
Kuraklık, Don, Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Sel Sigortası İçin:
Arpa ve Buğday: 1 Mart 2025
Ayçiçek (Yağlık): 14 Mart 2025
Dolu Sigortası İçin Son Başvuru Tarihleri:
Arpa: 16 Nisan 2025
Buğday: 24 Nisan 2025
Ayçiçeği: 10 Haziran 2025
Mısır: 10 Haziran 2025
Bayram, çiftçilerin devletin sigorta prim desteğinden faydalanarak tarımsal üretimlerini güvence altına almaları gerektiğini belirterek, “Devletimiz sigorta primlerinin yüzde 50 ila 70’ini karşılıyor, üreticilerimiz bu fırsatı değerlendirmeli” dedi.
Son olarak Bayram, tüm üreticilere bereketli ve afetlerden uzak bir sezon dileyerek, iklim değişikliğine karşı şimdiden önlem alınmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
