Karaman şehir rehberi

TAKİP ET

Türkiye’deki şehirlerin tarihi ve kültürü hakkında araştırma yapıp çıkan sonucu kaleme alan yazarların buluştuğu enuygun.com web sayfası Karaman’ı da kağıda döktü. İşte “Karaman şehir rehberi” başlıklı yazıyı kaleme alan Nihan Bayram’ın Karaman derlemesi:

M.Ö. 8000’li yıllarda başlayarak Hititlerden Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanan binlerce yıllık tarihiyle tanınan Karaman, ismini Karamanoğlu Beyliği’nin kurucusu Karaman Bey'den alıyor. Tarihin her döneminde önemli bir ticaret merkezi olan şehir; ünlü halk ozanı Yunus Emre ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda önemli etkileri olan din alimi Şeyh Edebali gibi birçok önemli isme de ev sahipliği yapmış.
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve 251.000 nüfusa sahip Karaman; binlerce yıllık yeraltı şehirleri, volkanik kayalara oyulmuş büyüleyici mağaraları, doğal güzellikleriyle Anadolu'nun tarih ve kültür bakımından en zengin şehirleri arasında. 600 yıldır kurulan üretici pazarlarında alışveriş yapabileceğiniz Karaman’ın geleneksel mutfağı ise et ve sebze yemeklerinin yanı sıra keçi sütünden hazırlanan yoğurt, peynir ve enfes tatlılarla damak tadına düşkün olan ziyaretçilere pek çok seçenek sunuyor.
 


YEMEK / RESTORAN / NE YENİR NE İÇİLİR
Topraklarının %30’undan fazlası verimli tarım alanlarından oluşan Karaman, Türkiye'nin bulgur, elma ve bisküvi üretiminin neredeyse %20'sini tek başına karşılıyor. Bölge çiftliklerde üretilen organik ürünler, binlerce yıllık geleneğe sahip Karaman mutfağında kullanılıyor. Şehir, gastronomi meraklılarına hem et hem de sebze ve tahıl yemekleri konusunda pek çok seçenek sunuyor.
Bulgur pilavının hemen her sofrayı süslediği şehirde şebit pilavı ve etli ekmek de ilk denemeniz gereken lezzetler arasında. Zevye kebabı, bıldırcın dolması, sulu pilav, saçaklı köfte, ayva dolması, tereyağlı kavurma, kılan böreği, zülbiye, batırık, palize ve çullama gibi yöresel lezzetleri de tatmanızı önerdiğimiz şehirde özel günlerde hazırlanan ve özellikle çocukların çok sevdiği elma tatlısı da çok seviliyor.
Keçi sütüyle yapılan yoğurt ve peynirleriyle ünlü Karaman’da İstasyon Caddesi’nde zengin et yemeği çeşitleri sunan Çankaya Kebap Evi, lezzetli köy kahvaltıları ve yöresel yemeklerle hizmet veren Zevye Yörem Lokantası, şehrin en sevilen esnaf lokantalarından biri olan Tat Lokantası, İstasyon Caddesi üzerinde yöresel yemekler tadabileceğiniz Köşebaşı Yemek Evi, Kenzi Caddesi üzerinde pide ve etli ekmek çeşitleri sunan Hanzade Etli Ekmek ve yöresel mezeleri ile ünlü Almila Restaurant, şehrin en sevilen restoranlarından sadece bazıları.
 


BİNBİR KİLİSE: 12. yüzyıl Bizans döneminde inşa edilmiş etkileyici manastırlar ve kiliseleriyle dünyanın her yerinden tarih meraklılarını kendine çeken Binbir Kilise, Karaman merkezine sadece 50 dakika sürüş mesafesindeki Karadağ’ın eteklerinde yer alıyor. Erken dönem önemli Hristiyanlık merkezlerinden biri olan bölge, Hititler döneminden beri kutsal kabul ediliyor. Antik çağlarda Avrupa ile Kudüs arası hac yolculuğu yapan Hristiyanların ziyaret ettiği Binbir Kilise, çok sayıdaki etkileyici kilise ve manastırın yanı sıra anıt mezarlarıyla da güzel bir tarih gezisi sunuyor.

 


ERMENEK TURKUAZ BARAJI: Şehrin en ilgi gören yeşil alanlarından biri olan ve turkuaz sularından ismini alan Ermenek Turkuaz Barajı; yelken, kano ve tekne gezileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Çevresinde kır bahçeleri, balık restoranları ve mesire alanlarının da bulunduğu baraj çevresinde özellikle yaz aylarında ve hafta sonları güzel zaman geçirebilirsiniz.

 


ERMENEK VADİSİ: Mersin ve Karaman arasında uzanan Ermenek Çayı’nın oluşturduğu Ermenek Vadisi, Orta Toros Dağları eteklerinde yer alıyor. Vahşi yaşam zenginliğinin yanı sıra çok sayıda endemik bitki türüne de ev sahipliği yapan vadide dünyada sadece burada görebileceğiniz 15'ten fazla bitki çeşidi var. Karaman’da yapılan doğa yürüyüşlerinin en önemli adresi olan Ermenek Vadisi; iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, mesire ve kamp alanlarıyla tüm dünyadan doğa severleri kendine çekiyor. Yaz aylarında vadinin büyüleyici manzaraları eşliğinde Ermenek Çayı’nda rafting ve kano gezilerine de çıkabilirsiniz.

 


GÜLDERE GÖDET SAKLI CENNET: Karaman'da şehrin kalabalığından uzaklaşıp doğada yılın yorgunluğunu atabileceğiniz en sevilen yerlerden olan Güldere Gödet Saklı Cennet, sadece Karaman’ın değil Türkiye’nin de en özel yerlerinden biri. Vadi boyunca uzanan ve binlerce yılda şekillenen kanyonlarıyla ünlü bölgede kaya yerleşimleri ve antik kiliselerin yanı sıra Gödet Vadisi’nin tam ortasında geçen derenin çevresindeki donanımlı kamp alanları da yerli ve yabancı turistleri buraya çekiyor. Amerika kanyonlarını andıran muhteşem manzaralar eşliğinde doğa yürüyüşü, kaya tırmanma ve dağ bisikleti gezilerine katılabileceğiniz Gödet, ülkemizin keşfedilmesi gereken saklı cennetlerinden biri.


İNCESU MAĞARASI: Bölgenin önemli mağaralarından biri olan ve Taşeli kasabasına 10 dakikalık sürüş mesafesinde yer alan İncesu Mağarası, deniz seviyesinden 1356 metre yükseklikte İncesu Deresi’ne hakim bir tepede bulunuyor. Büyüleyici traverten havuzları ile ünlü mağara, içerisinde binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve göletler ile mağaracılık konusunda ülkemizin önemli yerleri arasında. Mağaranın göletindeki kaynak sularının ve mağara içindeki havanın solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Bölgede Roma döneminde inşa edilmiş kaya sığınakları ve yerleşim yerlerini de gezebilirsiniz.
 


KARAMAN MÜZESİ: 1961 yılında hizmete başlayan ve Turgut Özal Caddesi üzerinde kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alan Karaman Müzesi, zengin arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği koleksiyonlarıyla şehirde uğramanız gereken yerlerden biri. Taş Devri’nden Doğu Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Anadolu beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan binlerce önemli eserin sergilendiği müzenin bahçesinde ise Roma döneminin etkileyici mezar stelleri ve heykellerini inceleyebilirsiniz. Karaman Müzesi, yaz aylarında 00:80 ile 19:00, kış aylarında ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında hizmet veriyor.


KARAMAN KALESİ: Şehrin en önemli tarihi sembolü olan ve 11. yüzyıl Roma dönemine ait izler taşıyan Karaman Kalesi'nde Bronz Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi eserler de bulundu. Karaman şehrinin manzarasına hakim bir tepede yükselen kale, Osmanlı döneminde onarılmış geniş sularından izleyebileceğiniz güzel manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin şehirde ilk uğradığı yerler arasında.


KUĞULU PARK: Karaman şehrinin ortasında yer alan güzel bir gezi alanı olan Kuğulu Park, son yıllarda yapılan düzenlemelerle şehrin en önemli gezi alanlarından biri haline geldi. Spor sahaları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, kır bahçeleri ve kafelerin çevrelediği park, özellikle hafta sonları ve akşamları oldukça kalabalık.
 


ÖNEMLİ YERLER / GEZİLECEK YERLER
TAŞKALE MANAZAN MAĞARALARI:
Karaman’ın en önemli simgelerinden biri olan, volkanik kireçten oluşan kayalara oyulmuş Manazan Mağaraları, günümüzün apartman sisteminin ilk örneklerini yansıttığı için özel bir öneme sahip. Tarihleri 6. ve 7. yüzyıla kadar uzanan ve yerleşim amaçlı yapılmış etkileyici mağaralarda mabetler ve iç odalar arasında keyifle gezebilirsiniz. Şehir merkezine sadece 40 kilometre uzaklıkta Taşkale’de bulunan Manazan Mağaraları, çarpıcı iç mekanlarının yanı sıra bulunduğu tepeden sunduğu panoramik manzaralarla da insanların ilgisini çekiyor.

 


MERASPOLİS MAĞARASI: Dünyanın keşfedilen en eski üç mağazasından biri ve dünyanın en büyük mağara içi su kaynağına sahip olan ünlü Meraspolis Mağarası, Ermenek ilçesi sınırlarında yer alıyor. İki katlı düzenle inşa edilmiş ve ilk çağlarda yerleşim yeri veya sığınak olarak kullanıldığı düşünülen binlerce yıllık mağaranın iç bölmeleri arasında rehberli turlar ile gezebilir, büyüleyici sarkıtlar ve dikitlerin harika fotoğrafları çekebilirsiniz.


TARTAN KONAĞI: 1810 yılı tarihli Tartan Konağı, klasik Türk mimari özelliklerini görebileceğiniz en güzel yapılardan biri. Tavanında Sultanahmet Camii ve Dolmabahçe Sarayı’ndan Kız Kulesi’ne kadar pek çok İstanbul yapısının resmedildiği konak, otantik dekorasyonu ve yapıldığı dönemi yansıtan süslemeleriyle şehrin görülmeye değer tarihi değerleri arasında.
 


YENİ DÜNYA MAĞARASI: Göksu Nehri'nin batı bölümünde yer alan ve binlerce yılda doğal nedenlerle oluşmuş Yeni Dünya Mağarası; içini süsleyen göletler, sarkıtlar ve dikitlerin yanında asırlık çınar ağaçları arasından sunduğu Göksu Nehri’nin muhteşem manzaralarından dolayı da doğa severlerin sıkça ziyaret ettiği yerler arasında.
 


ZEYVE PAZARI: Ermenek ilçesinin verimli tarım arazileriyle çevrili İkizçınar ve Yaylapazarı köyleri arasında kurulan 600 yıllık Zeyve Pazarı, yöre halkının ürettiği organik ürünlerini sattığı Anadolu'nun en eski üretici pazarlarından biri. Yörede yetiştirilen onlarca çeşit organik ürünün yanı sıra el sanatı hediyelik eşyalar da satın alabileceğiniz pazar, haziran ve ekim ayları arasında ziyaret edilebilir. Alışveriş yapmanın yanı sıra Zeyve Pazarı; su değirmenleri, asırlık çınar ağaçları ve kaynak suları ile aynı zamanda çok popüler bir gezi alanı.
 


DEĞLE ÖREN YERİ: Karaman’da tarih gezileriyle keşfedebileceğiniz başka bir önemli yer de Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen ve antik kiliselere ev sahipliği yapan Değle Ören Yeri. Şehir merkezinden 30 dakikalık bir sürüşle ulaşabileceğiniz ören yeri, volkanik Karadağ’ın yamaçlarında uzanıyor. Antik kaya mezarları ve kesme taşlarla özenle inşa edilmiş mezar odalarıyla ilgi çeken alanda devasa kaya bloklarının üstüne kabartma tarzında oyulmuş dini sahneler de alanı gezen turistleri etkiliyor. Bölgeye hakim bir konumda bulunan Değle Ören Yeri’nde hem tarihi alanları gezebilir hem de harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
 


KARADAĞ VE ERMENEK VADİSİ DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ: Sönmüş volkanik bir dağ olan Karaman; 2271 metre yükseklikteki Mahalaç, Kızıldağ, Yellibel, Başdağ ve Göz zirveleriyle bölgede yapılan doğa yürüyüşlerinin en önemli adresleri arasında. Şehir merkezine sadece 30 kilometre uzaklıktaki Karadağ, 150 metre çaplı krateriyle de harika fotoğraflar sunuyor. Bu ihtişamlı dağda hem doğa yürüyüşleri yapabilir hem de fotoğraf safarileri ile her mevsim harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Ermenek Vadisi ise Türkiye’ye özgü endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle tüm dünyadan doğa severler tarafından ziyaret ediliyor. Vadide her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş yollarında bölgeyi keşfedebilir, kaya tırmanmadan kampçılığa kadar birçok etkinlik yapabilirsiniz.


ALIŞVERİŞ / NE ALINIR
İç Anadolu Bölgesi’nde yüzlerce yıldır yapılan el işi ahşap oymacılığının çok yaygın olduğu Karaman'da ahşap el sanatı ürünlerinin yanı sıra yöre kadınlarının ördüğü yazmalar; Ermenek, Taşkale ve Şirvan’ın ünlü halı ve kilimleri, Türkiye'nin en kaliteli peyniri olarak gösterilen Divle obruk peyniri ve Ermenek helvası da en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
600 yıldır kurulan ve çevre köylerden gelen üreticilerin organik ürünlerini sattığı Zeyve Pazarı, Helvacılar Sokağı, Ayakkabıcılar Çarşısı ve Sarraflar Çarşısı gibi yöresel ürünler bulabileceğiniz yerlerin yanı sıra birçok mahallede kurulan semt pazarlarında da Karaman’a özgü pek çok ürünü satın alabilirsiniz. Şehrin en büyük alışveriş ve yaşam merkezlerinden olan Park Karaman AVM’de de onlarca çeşit hediyelik eşya bulabilirsiniz.


MAĞARA GEZİLERİ: Karaman, binlerce yılda şekillenmiş etkileyici mağaraları ile ülkemizin mağaracılık konusunda önemli yerleri arasında. Volkanik kireç taşı kayalara modern apartman sistemiyle oyulmuş Taşkale Manazan Mağaraları, dünyanın en büyük mağaralarından olan Meraspolis Mağarası ve iç bölmelerini saran etkileyici manzaraları ile ilgi gören Yeni Dünya Mağarası, profesyonel rehberlerle keşfe çıkabileceğiniz en popüler Karaman mağaraları arasında.