Karaman intihar ediyor

TAKİP ET

Su zengini olmayan Karaman Ovasında mısır üretimi yapmak doğrudan intihardır. Çünkü mısır üretiminde kurak mevsimde sulanan bir mahsul hektar başına 5 ila 7 ton su gerektirirken, tüm büyüme mevsimi boyunca toplam miktar hektar başına 6 ila 9 ton su arasında değişiyor.  Su az olduğu için su stresi yaşayan mısırın büyümesi, sağlamlığı ve diğer abiyotik ve biyotik streslere karşı direncinin zayıf olacak ve sonunda mahsul verimini azaltacak. Bu riski göze alamayan mısır üreticisi mahsulünden suyu esirgemez. Dolayısıyla mısır bitkisi bu topraklarda, su canavarı olarak bilinir. 
2023 yılı mısır hasat sezonunda TMO mısır alım fiyatını, ton bazında 6 bin TL olarak açıklanmıştı. Bu rakam 2022 yılında ise 5 bin 700 TL/ton olarak belirlenmişti. Üretici ise bu duruma isyan etmişti. Çünkü TÜİK verilerine göre enflasyon oranı yüzde 48 iken, mısıra verilen zam oranı oran yüzde 5.3 olarak gerçekleşmişti. Bundan dolayı 2024 yılı mısır hasat sezonuna gelindiğinde yine aynı durumla karşılaşma ihtimalini göze almayacak birçok çiftçinin mısır üretiminden vazgeçmesi bekleniyordu. Ancak mısır ekim sezonuna gelindiğinde durum hiç de öyle olmadı, üretici mısırdan vazgeçmedi.  Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram’ın verdiği bilgiye göre geçen yıl Karaman’da 403 bin dekar olan mısır ekimi, bu yıl 470 bin dekara çıktı.
Halihazırda içme suyu bulma sıkıntısıyla karşı karşıya olan Karaman’da mısır üretimi yapılıyor olması bindiğimiz dalı kesmekten farksızdır…
SU KRİZİNİN ÇAPI GENİŞLEYEBİLİR
Her geçen yıl daha kurak geçen Karaman’daki iklim, Karaman’daki yer altı sularının 30 metreden 300 metreye kadar çekilmesine neden olurken barajların kuruma tehlikesi altında olduğu gerçeği gözler önüne serildi. Kış mevsiminde yaşanan kar yağışının mevcut su kuyularındaki su miktarının artması için gerekli miktarda yağmaması ve Karaman’da hala mısır üretiminden vazgeçilememiş olması Karaman’daki su krizinin daha da büyük çapta bölgeye etkilemesi kaçınılmaz bir gerçek olarak önümüzde duruyor.
KARAMAN’DA OBRUK OLUŞUMU ARTABİLİR…
Su kuyularında çekilen suyun yerine yenisinin dolmaması sebebiyle Karaman’da da obruklar oluşmaya başladı. Bunun yakın tarihteki 2 örneğini hatırlatmakta fayda var: İlki 18 Ocak 2024 basına yansıyan Ayrancı ilçesinde, çapı yaklaşık 63 metre, derinliği ise 35 metreyi bulan obruk oluşumu. İkincisi ise Karaman Merkeze bağlı Tarlaören köyünde ekili olmayan bir arazide oluşan obruk.