Karaman'ın bağımlılık yapan lezzeti

TAKİP ET

Coğrafi işaret alarak Karaman’a tescillenen tahınlı ekmeğin hikayesini ve reçetesini anlatan Karaman Tanıtım Platformu Başkanı Rıza Duru sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yaptı. 
“‘Tahınlı ekmek’ yenilenmiş adı ile ‘Tahinli Pide’ Karaman ile özdeşleşmiş, gelenekten geleceğe ulaşmış önemli ürünlerdendir” diyen Başkan Duru, “Özellikle Ramazan aylarında tok tutması için sahur vakti yenilen ve lezzeti ile alışkanlık yapan bu ürün, günümüzde her zaman bulunmakta, kara fırınların tümünde yapılmaktadır.
Mübarek ayın güzelliklerinden olan sakinlik, manevi anlamda ulaşılan doygunluk ve yardımlaşma isteği ile bir ay boyunca düşündüklerini yaşayan insanları, tüm İslam aleminde olduğu gibi Karaman’da da yoğun olarak gözlemlemekteyiz.
Karaman’da ikindi namazından önce birleşen bu insanların sohbetleri, (ne kadar da acıkmadık dense de) genellikle yemek ve sofra üzerine kurgulanmaktadır. Yapılacak yemekler, iftar sofralarının özellikleri, sahur vaktinin güzellikleri hep bu sohbetlerde dile gelir, ana tema her zaman deyim yerinde ise “boğaz” olur. Tam bu sohbet anında, kara fırınlarında gelen ‘Tahınlı ekmek’ kokuları sohbetin seyrini iyice derinleştirir, bundan sonraki konuşmalar ‘en güzel tahınlıyı hangi fırın yapar’ sorusuna yanıt aranarak sürer ve okunan ezan ile birliktelik sona erer.
İşte, tahınlı ekmek Karaman için bu kadar önem göstermektedir. Bu önem geçtiğimiz günlerde ‘coğrafi işaret’ alınarak tescillenmiş, gastronomi anlamında gelenekten gelen bir lezzet, geleceğe armağan edilmiştir” dedi.