Karaman'ı suya kavuşturacağız

TAKİP ET

Karaman'da yaşanması muhtemel su krizinin çözüme kavuşması için izleyeceği yolu anlatan İYİ Parti Karaman Belediye Başkan Adayı Nihal Tümene, 'Hem şehrimizin hem de ülkemizin geleceği için Karaman'ı suya kavuşturacağız' dedi

İYİ Parti Karaman Belediye Başkan Adayı Nihal Tümene, Karaman Ovasını tehdit eden su krizine karşı biran evvel gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. Önceki yıllara göre yağışların gözle görünür şekilde azaldığını bunun sonucunda da yeraltı su kaynaklarının tükenme noktasına geldiğini işaret eden Tümene, bu durumun olumsuz sonuçlarını geçtiğimiz aylarda Ayrancı’da oluşan obruğu hatırlatarak susuzlukla karşı karşıya olduğumuz acı gerçeği gözler önüne serdi. 
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak kabul edilen iller arasında ilk 5'te yer alan Karaman’da, tarımsal üretimin durmasının ülke için büyük bir felaket olacağının altını çizen Tümene, tarımsal sulamada yaşanması muhtemel su krizinin çok geçmeden hem gıdaya ulaşımı zorlaştıracağını hem de içme sularının da tehlikeye gireceğinin öngörüsünde bulundu. 
Karaman Ovasına dış havzalardan su getirilmesi için 2013 yılında KOP’un devreye girdiğini hatırlatan Tümene, aradan geçen 10 yıla rağmen hala bir sonuç alınamadığını dile getirerek, “Suyun bölgemiz için hem tarımsal hem kullanım suyu açısından önemini ve vazgeçilmezliğini biliyoruz. Bu anlamda Bucakkışla veya Göçer köylerinin bulunduğu bölgedeki Göksu nehrinden ve Ermenek bölgesinden Karaman ve Ayrancı ovalarına su transferi yapılmalıdır. Karaman’a su getirilmesi için Gödet, Hotamış ve Karadağ sulama projeleri gibi daha birçok projeye başlanmış ancak 2023 yılına gelinmesine rağmen kayda değer hiçbir sonuç alınamamıştır. Susuz kalan topraklarımızda kuraklık baş göstermeye başladı. Geldiğimiz son noktada bırakın tarımsal sulamayı Karaman’ın bazı köylerinde içme suyuna ulaşım bile güç hale gelmeye başladı” dedi. 

ÜZERİMİZE DÜŞEN TÜM GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ

Karaman’ın geçim kaynağının yüzde 80’inin tarıma dayalı olduğunu belirten Tümene, “Su sorunu sadece Karaman’ın değil, bölgemizden gelecek olumlu ve olumsuz tarım haberleri noktasında gözü kulağı bizde olan tüm Türkiye’nin sorunudur. 31 Mart’ta belediyeyi devraldığımızda Karamanımızın su sorununun çözümüne yönelik çalışmalarda çözüm ortakları ile birlikte hareket etmeyi taahhüt ediyorum. Göksu nehri ve alternatif çözümler noktasında tüm kurum ve kuruluşlarla istişare ederek Belediye olarak üzerimize düşen tüm gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.

AĞAÇ YOKSA YAĞMUR DA YOK

Karaman’da yağış rejiminin düzelmesi ve yıllık yağışların artmasını sağlamak için Karadağ bölgesinde ve diğer alanlarda ağaçlandırma çalışmalarını en üst seviyede hayata geçireceklerinin atını çizen Tümene, Torosları da işaret ederek, Karaman’ı çevreleyen sıra dağların ağaçlandırılması ile yıllık yağış oranın artırılmasının mümkün olabileceğine dikkat çekti. Suni bulut tohumlanması ile yağış miktarının arttırılması ütopik bir girişim olarak düşünülse de bu yöntemin gelişmiş ülkelerde yıllardır başarı ile uygulandığını söyleyen Tümene, “Hatta bugüne geldiğimizde suni bulut tohumlanmasının örneğini İstanbul’da da görebiliyoruz. Bu uygulamayı hem şehrimiz hem de ülkemiz için biz de Karaman’da hayata geçireceğiz” açıklamasında bulundu. 

Nihal Tümene İYİ Parti Su krizi Karaman