Karaman elması tehlikede!

TAKİP ET

6500 Adet elma ağacının kesilmesinin ardından üreticiler ağaçları sökerek odun yapıyor.

Türkiye’nin elma üretim merkezi olan Karaman’da yaşanan kuraklığa ek olarak elmanın para etmemesi ve girdi artışının fazla olması nedeniyle zarar ettiklerini söyleyen üreticiler elma ağaçlarını kesmeye devam ediyor. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, elmadan yeterince para kazanamadıklarını ve girdi fiyatlarının artmasını gerekçe gösteren bazı üreticilerin elma ağaçlarını kesip sökerek odun yaptığını söyledi.

BAYRAM: “ELMA AĞAÇLARI ODUN OLUYOR”
Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram, Türkiye’nin elmada üretim üssü olan Karaman’da elma üretiminin S.O.S verdiğini belirterek, “Elma üretiminden yeterince para kazanamadıkları ve girdi fiyatlarının artmasını gerekçe gösteren bazı üreticilerimiz elma ağaçlarını kesip sökerek odun yapıyor. Yaşanan kuraklık ve buna ilave olarak girdi fiyatlarında artış ile birlikte fiyat istikrarının oluşmaması ağaçların sökülmesinin başlıca nedeni. Elma üretiminden yeterince para kazanamadıkları ve girdi fiyatlarının artmasını gerekçe gösteren bazı üreticilerimiz elma ağaçlarını kesip sökerek odun yapıyor. Yaşanan kuraklık ve buna ilave olarak girdi fiyatlarında artış ile birlikte fiyat istikrarının oluşmaması ağaçların sökülmesinin başlıca nedeni” dedi. 

GAZETE ANADOLU EKİM’DE DUYURMUŞTU 
Türkiye’nin elma üretim merkezi olan Karaman’da yaşanan kuraklığa ek olarak elmanın para etmemesi ve girdi artışının fazla olmasının yanı sıra soğuk hava depolarının keyfi fiyat oluşturmaları sonunda zor günler yaşayan üreticiler ağaçları sökmeye başladı.
Ülkenin en önemli elma merkezi olan Karaman’da üreticilerden yaşanan sıkıntılar nedeniyle farklı bir tepki geldi. Yaşanan kuraklık ve buna ilave olarak girdi fiyatlarında artış ile birlikte fiyat istikrarının oluşmaması üzerine Karaman büyük bir elma bahçesini kaybetti.
Gazete Anadolu’nun edindiği bilgiye göre, kaliteli elma üretimi yapan bir firma150 dekar, çiftçi dönümü ile 60 dönüm olan ve 6 bin 500 ağaç bulunan elma bahçesinde tüm ağaçları kesti. Yılda 700-800 ton elma alınan bahçenin yok olması üretim adına büyük bir kayıp olarak karşımıza çıkıyor.

SAMAN 1 LİRA ELMA DA 1 LİRA
Karaman’da kuraklık üreticiyi zor bir durumda bırakırken, bunun yanı sıra ilaç, gübre ve sulama maliyetlerinin artmasıyla oldukça yüksek bir girdi ile karşı karşıya kalan elma üreticisi, çareyi ağaçları kesmede buldu. Samanın 1 liradan işlem gördüğü şu günlerde ıskarta elmanın kilosu 90 kuruş ile 1 liradan işlem görüyor. Soğuk hava sahiplerinin üreticinin zor durumundan faydalanarak fiyat belirlediği ve bununda çok düşük seviyelerde tuttuğu iddia edildi.

ELMADA KOOPERATİFLEŞME ŞART!
Başta ıskarta elma olmak üzere her yıl elma fiyatında yaşanan istikrarsızlık ve birkaç alıcının adeta tekeline giren Karaman’da elma sorunun acil olarak çözülmesi gerekiyor. Bunun için bir an önce elmada kooperatifleşmenin kaçınılmaz olduğu gerçeğini artık kabul etmemizden başka çaremiz yok.