Karaman'da köpek kıyımı mı başladı

TAKİP ET

Artan köpek popülasyonu köpeklere karşı izlenen tutumun rengini değiştirmeye mi başladı. Karaman'ın farklı bölgelerinde zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilen birçok köpeğin cansız bedeni tarlalara örtü oluyor.

Karaman’ın Yollarbaşı Köyünde köpek ölümleri arttı. Ölüm sebebinin ne olduğu bilinmeyen 5 köpeğin ölüsü birbirine yakın mevkide bulundu.
Yaklaşık 2 ay önce de 7 köpeğin ölüsü Yollarbaşı Barajı mevkiine balık istifi atılmıştı. Jandarmaya yapılan ihbar üzerine yetkililer köpekleri o bölgeden almıştı. Her 2 olayda da köpeklerde herhangi bir yara olmaması, “Köpekler, zehirlenerek mi öldürüldü” sorusunu akıllara getirdi.
Yollarbaşı Köy Yaşam Merkezinin açılışına gelen Karaman Valisi Tuncay Akkoyun köydeki sorunları dinlemişti. Bu sorunlardan biri yaklaşık 30 başıboş köpeğe ev sahipliği yapan Yollarbaşı köyündeki vatandaşlar köpeklerden duyduğu rahatsızlıktı. Köy halkının bu şikayeti üzerine köpekleri işaret eden Vali Akkoyun, “Onlar da merhamet göstermemiz gereken canlılar” demişti.
Karaman Merkezinde de sayısı artan köpek popülasyonu günlük yaşantısına devam etmeye çalışan vatandaşın tehlike altında olduğu acı gerçeği gözler önüne seriyor.
Kazımkarabekir İlçesine bağlı Sinci Köyündeki bir kadın, köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti. Böyle olayların tekrar yaşanmaması adına mikroçip uygulamasına imza atıldı. Fakat bu durumun yeterliliği de ayrı bir tartışma konusu. Daha kalıcı çözümlerin üretilmesi için yerel yöneticilere önemli görevler düşüyor. 
Köpek tehdidi karşısına alınan tutum şeklinin hassasiyetle ölçülmesi gerekiyor. Ortada tehdit var diyerek köpekleri katletmeye varan insani olmayan yöntemlere başvurulmamalı. Bu konuda 5199 sayılı Kanunun 4’ üncü maddesinde yer alan, “Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlar ve eğitim çalışmaları yapar. Ayrıca yerel yönetimler, ilgili karar organının uygun görmesi halinde hayvan hastanesi kurar” bendi dikkatlerden kaçmamalı.