Karaman'da iz bırakanlar 1

TAKİP ET

Araştırmacı Yazar Kemal Arabacı Karaman’daki ilkleri ve bazı tarihe not düşülmüş olayları kısa kısa anlattığı derlemenin ilk dizisini paylaşıyoruz:
“Bugün orta yaşın üzerindeki her Karamanlı doğduğunda, büyüyünce teri kokmasın diye, Duzcu Hakkı'nın tuzuyla bolca tuzlanmıştır.
Bugün orta yaşın üzerindeki her Karamanlı ilk yüzme derslerini, Mersin karayolu üzerindeki bahçeler içindeki Boklubent'te (fisadun deresinin birikip dağıtıldığı basit regülatör) almış. Bugün yerinde yeller esen Kâzım Karabekir Paşa anıtının güney karşısındaki Bacak'ın (Hakkı Bacak ve oğlu Mustafa Bacak) havuzunda ilerletmiştir.


Kirişçi mahallesinden Deli Asya evini, yıllardır oradan buradan topladığı taşlarla yapmış.
Berber İbo (İbrahim Şakır) ilkokul çağlarında iken babası annesine teldolabı almış, bunu duyan oturdukları Emekseven Mahallesi halkı annesine bir ay boyunca, hayırlı olsuna, güle güle kullanına gelmiş.


Düğün evi yemeklerini Guyruklunun Şerif Dize ve Şambayatlı Ayış dizeler yaparmış.
Eski düğünleri Defçi Düriye, Defçi Aliye Aba, Defçi Anış Aba ve Defçi Alime Aba yaparmış.

Kâzım Bacak'ın kendi ağzından: "Gençliğimde anneler, sürekli ağlayan ve yaramazlık yapan çocuklarını: Sus çocuk... Bak Kâzım Bacak geliyor... diye korkuturlardı."
Kılıbıklar Cemiyeti Başkanı Kundurca Topağın İbrahim Ağa'ymış (İbrahim Öztoprak). Bir defasında ayakkabıcı Tombul Ahmet'in dükkânında otururken bir subay eşi ve çocuk arabası ile geçiyormuş. Üye kayıt defterini kaptığı gibi önüne dikilmiş kaydını yaparak subayı dernek üyesi yapmış.
Karaman tarihçisi Durmuş Ali Gülcan eserlerinde, yıllarca görev yaptığı Ankara İl Halk Kütüphanesi, Nadir Çavuşoğlu'nun öğretmenliği ve sonrasında tutuğu notlardan ve dinlediği kişilerden faydalanmış.
Doğunun kurtarıcısı Kâzım Karabekir Paşa, Hasan Pınarbaşı'nın babası Ali Pınarbaşı'nın Mansurdede Mahallesindeki evine misafir olmuş ve sabah kahvaltısını burada yapmış.
Kadın yazarlarımızdan Halide Nusret Zorlutuna Birinci İstasyon Caddesindeki Gazi İlkokulunda öğretmenlik yapmıştır.

       
1935 yılında Karaman Belediye Meclisinde 13 üyeden 2'si bayandı. Bu bayanlar Hürmüz Öğütçen (Fenari Mahallesi Fenari Sokak girişinde otururdu) ve Tahire Turan'dı.
Cumhuriyet Halk Partisini Sabit Kayserilioğlu (Ziya Kayserilioğlu'nun babası) kurmuş ve 27 yıl başkanlığını yapmış.
Çiftçi Milli Bankasını ilk olarak Sabit Kayserilioğlu (Ziya Kayserilioğlunun babası) kurmuş ve bankanın müdürlüğünü yapmış. Bankanın veznedarı, mestci ve eskici Hacı Hasan Efendi (Sait Uğurlu'nun babası), hizmetlisi ise Mustafa Karaoğlu Hoca imiş. (Hasan Pınarbaşı'nın Karaman'ın Geçmiş Elli Yılı ve Tanınmış Kişileri kitabından özetlenmiştir.)
İlk taksi Hasan Leblebici (İsmet Leblebici'nin babası) tarafından satın alınmıştır. İlk otobüs işletmesi yine Hasan Leblebici tarafından kurulmuştur.”