Karaman'da fideler tezgaha geldi

TAKİP ET

Bahar ayının kendini resmen belli ettiği şu günlerde sebze, meyve fideleri semt pazarlarında ve fidancılardaki tezgahlarda yerini aldı

Karaman’da baharın gelmesiyle fide dikim mevsimi başladı. Kentte, evlerde, bahçe veya balkonlarda hatta iç mekanda sebze ve meyve yetiştirmek isteyenler için fideler satışa çıktı. Türkiye’nin değişik bölgelerinden getirtilen domates, biber, patlıcan, salatalık gibi fideler, geçtiğimiz bahar döneminde fiyatları 1,5 lira ile 3 lira arasında değişiyordu. Kalitesine ve bölgesine göre değişen fidelerin, bu dönem satış fiyatları ise 3 liradan başlıyor.
Karaman’daki Eyice Fidancılık çalışanı Durmuş Oğuz Çalışan, sattıkları fidelerin tüp fide olduğunu belirterek ellerinde aynı türün birçok çeşidi olduğunu ifade etti. Satışa sundukları tüp fidelerin tane fiyatının 3 lira olduğuna dikkat çekerek hangi çeşitlerin ellerinde olduğunu aktardı: “Köy biberimiz var. Konya biberimiz var. Cin biberimiz var. Sarı sivri biber var. Dolma biber var. Kapya biber var. Yıldız köy domatesi, pembe domates, köy domatesi, çeri domates, asma sırık domatesimiz var. Patlıcan grubu olarak da kemer patlıcan ve top patlıcan olarak iki grup elimizde mevcut. Salatalığımız var. Kavun, karpuz var. Diğer gruplarda çilek var. Bu şekilde vatandaşlara hizmet vermekteyiz.”  
Fidelerin hibrit tohumlardan yetiştirildiğini aktaran Oğuz, “Fidelerimizi tüp olarak, tane şeklinde satıyoruz. Kökü açık olan ve deste halinde bir bağ içinde yer alan fidelerden bir farkımız var. Bizim fidelerimiz tüp şeklinde olduğu için kökleri toprakla bütünleşmiş bir halde. Ancak kökü açık olarak satılan bağ şeklinde fideler, tüp fidelere göre daha dayanıksız oluyor. Çünkü tüp fideler kendi toprağıyla dikilirken, Deste halinde birbirine bağlanmış fideler, kökü açık bir şekilde dikiliyor. Tüp fideler, diğer fidelere göre toprağa daha çabuk adapte oluyor” dedi.