Karaman'da alarm verildi tedbirler kapıda

TAKİP ET

DSİ'den Karaman Ovası Sulama Birliği'ne tarımsal sulamada tedbir alma uyarısı geldi

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürlüğü, İç Anadolu Bölgesini etkisi altına alan kuraklık nedeniyle Karaman’da birtakım tedbirler alınabileceğini duyurdu. Müdürlüğün yaptığı incelemeler neticesinde 2023 yılı içerisinde rezervuarlardaki su miktarının ölü hacim kotu altına düştüğü tespit edildi. Şu ana kadar ki hava yağışlarının istenilen miktarın üzerine ulaşmamış ve buna bağlı olarak da yeterli miktarda su depolanamadı. Yaşanması muhtemel su krizine karşı çiftçileri uyarması için Karaman Ovası Sulama Birliğine gönderdiği resmi yazıda, kuraklığın Karaman’da ciddi manada hissedilmesinden dolayı, 2024 yılı sulama mevsiminde sulayıcı örgütlerince işletilen sulama tesislerine yeterli sulama suyunun verilemeyeceği ihtimalinin göz önünde bulundurulması istendi. Bu ihtimale göre yerüstü ve yeraltı suyu ile yapılan sulamalarda kısıtlı sulamaya gidilebileceğinin göz önünde bulundurulması ve buna bağlı olarak çiftçilerin fazla su tüketen bitkilerin ekimini yapmaması konusunda uyarılması gerektiğine dikkat çekildi. 
Müdürlükten gelen resmi yazı üzerine harekete geçen Karaman Ovası Sulama Birliği, kendisine bağlı olan köy muhtarlıklarına sulama ile ilgili yaşanması muhtemel su krizine karşı uyarı yazısı göndererek fazla su tüketen tarımsal ürünlerin ekiminin yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Yine DSİ 7. Bölge Müdürlüğü tarafından Karaman Ovası Sulama Birliğine gönderilen resmi yazıda birliğin ve birliğe bağlı sulama örgütlerinin alması gereken tedbirler şöyle sıralandı:
1- Tüm sulama tesislerinde, Sulama Birlikleri sorumluluk alanlarına göre hazırlanan Genel Sulama Planlarında belirlenen bitki sulama suyu ihtiyaçları ve su kaynağı esas alınarak Su Kullanım Protokolü düzenlemeli ve protokolün uygulanması titizlikle takip edilmelidir. 
2- Su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme geliştirilmeli; kanallara bırakılan su miktarı her aşamada ölçülerek su kaynağının su durumu ve tüketimler yakından izlenmelidir. 
3- Sulama suyunun yetersiz olduğu sulama tesislerinde bitkilerin suya en duyarlı olduğu dönem dikkate alınarak su ihtiyaçları karşılanmalı, kısıtlamalar diğer dönemlerde yapılmalıdır. 
4- Sulayıcı örgütlerce işletilen sulamalarda gece sulaması mutlaka uygulanmalıdır. 
5- Sulama tesisleri bakım-onarımları sulama başlamadan önce yapılarak eksiklikler giderilmeli ve bu nedenle oluşabilecek su kayıpları önlenmelidir. 
6- Su kayıplarının önemli bir kısmını oluşturan tarla içi su kaybının en aza indirilmesi için sulayıcılar tarafından tarla başı kanalları açılmalı, karık ve tava gibi tarla içi sulama hazırlıkları yapılmalı, bunlar sulayıcı örgütlerce teşvik edilmeli ve çalışmalar yakından izlenmelidir.

DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün Karaman Ovası Sulama Birliğine gönderdiği resmi yazı

Karaman Ovası Sulama Birliğinin sulama sahasına bağlı köy muhtarlıklarına gönderilen yazı