Karaman'da 9 yıllık rötar

TAKİP ET

2014 yılında ortaya konan Karaman'ın ekoturizm potansiyeli patlamayı bekliyor

2014 yılında yayınlanan bir bildiride Karaman’ın ekoturizm potansiyeli ve bu potansiyelin nasıl kullanılacağı ortaya kondu ancak aradan geçen 9 yıla rağmen Karaman yerinde saymaya devam ediyor.
Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi Bildiriler Kitabı’nda Karaman turizmini şaha kaldıracak önerilerde bulunuldu. Abdurrahman Dinç, Ömer Seçgin ve Ayşe Arzu Kılıç’ın 2014 yılında yayınlanan “Karaman İlinin Ekoturizm Potansiyeli” adlı çalışması Karaman’daki turizm cevherini ortaya koyuyor. Bu çalışmanın yapıldığı tarihten buyana 9 yıl geçmesine rağmen hala yerimizde saydığımız gerçeği Karaman halkını derinden üzüyor. Bahsi geçen çalışmanın detaylarını sizlere aktarıyoruz. Temennimiz ise kentimizi konu edinen bu tarz faydalı çalışmaların Karaman’daki yetkililer tarafından dikkate alınarak biran önce harekete geçmeleridir. Sizleri “Karaman İlinin Ekoturizm Potansiyeli” adlı çalışmayla baş başa bırakıyoruz:
“Karaman ekoturizm açısından önemli kaynak değerlerine sahiptir. Dağlık alanlar ve yaylalarda flora ve fauna zenginliği ile ekoturizm potansiyeli yüksektir. Ancak alanın ekoturizm potansiyeli yeterince değerlendirilememektedir. Alanda ekoturizm faaliyetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle alanın bütününde dengeli bir kaynak kullanımı sağlanabilecektir. Bu sayede doğal ve kültürel alanlarda öğrenme ve tecrübe edinme isteğinde olan ekoturistler için önemli bir faaliyet alanı oluşturulmuş.
Karaman hem dağlık ve hem de düz araziye sahip bir bölgeyi içermektedir. Özellikle dağlık arazi yapısı ile dağcılık, doğa yürüyüşü (trekking), yaylacılık, mağaracılık gibi spor turizmi için gelecek vaat etmektedir. Karadağ yamaç paraşütü için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Günümüzde bu dağ üzerinden yamaç paraşütü yarışmaları düzenlenmektedir. Hatta dünyanın en büyük uçuş parkurlarından birisi olması için uçuş çabaları devam etmektedir.

KARAMAN KOMŞU İLLERDEN FAYDALANMALI

Komşu illerin turizm potansiyelinden yararlanılmalıdır. Bu sayede zengin bir turizm potansiyeline sahip olan komşu illerin yüzde 10 diliminin Karaman’dan en azından günü birlik geçmesi hedeflenmelidir. Komşuları olan Antalya yaklaşık 200, Konya ile 43 ve Mersin ile kıyaslandığında 8 kat daha az turistin geldiği görülmektedir. Karaman ili coğrafi olarak avantajlı bir konuma sahiptir. Ancak stratejik bir konuma sahip değildir. Özellikle, İç Anadolu‘yu Akdeniz‘e bağlaması, Ankara-Konya-Antalya güzergahında yer alması Karaman‘a sadece turizm için değil, ekonomi ve ticari faaliyetler açısından da önemli fırsatlar sunmaktadır. Konya, Antalya, Mersin ve Kapadokya bölgesine gelen yerli ve yabancı turistlerin kentten geçmesi, arz yaratılması durumunda talebin karşılanabileceğine işaret etmektedir.

KARAMAN'IN DEĞERLERİ BİLETLERE AKTARILMALI

Otobüs şirketlerinin ve tren biletlerine Karaman‘ın tarihi ve turistik yerlerinin resimlerinin ve tanıtıcı bilgiler konulabilir. Televizyon yapımcılarını Karaman‘a davet edilerek seyirci kitlesi yüksek ve kaliteli bir dizi çekiminin valilikçe sağlanması ve Karaman‘la ilgili haber sitelerinin (internet) diğer dillere çevriminin yapılması sağlanmalıdır.
Antalya-Karaman-Karapınar-Kapadokya yolu (Antalya-Kapadokya arasını) bir buçuk saat kısaltması ve yol güzergahında tarihi ve kültürel yerlerin höyüklerin olması nedeniyle bu hattın tanıtımının yapılması sağlanmalıdır.
Osmanlının iskan politikası doğrultusunda Rumeli‘ye, Trakya‘ya ve Balkanlar‘a XV Yüzyılda gönderilen Karamanlı vatandaşlarımızın Karaman‘a getirilerek ilimizin tanıtımına katkıları sağlanmalıdır.

KARAMAN'DAKİ ÖĞRENCİLER TURİZM ELÇİSİ OLMALI

İlk ve ortaöğretim ile üniversite öğrencilerine ilimizin tarihi, turistik ve kültürel yerlerinin (Taşkale Kasabası, Madenşehri, Değle Örenyeri, Ermenek, Zeyve Pazarı, Tartan Evi Çeşmeli Kilise, Taşeli Bölgesi’ndeki Antik Roma Şehirleri vb.) gezdirilmelidir. Bu vesileyle öğrencilerin birer turizm elçisi olmaları sağlanmalıdır. 

KARAMAN'DA HALK BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Yerli veya yabancı turistin Karaman‘a gelmesiyle halka kendilerinin ekonomik olarak faydalanacağı anlatılmalıdır. Bu konuda halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bölge halkına turizm konusunda, hediyelik eşya ve organik tarım konularında eğitim verilmelidir. 
İlimizde gurbette çalışan sayısının çok olması ve Karamanlı gurbetçilerin birçok Avrupa Ülkesinde yer almasından dolayı bu vatandaşlarımızın gönüllü turizm elçisi olarak donatılması için yoğun bulundukları ülkelerin dillerinde broşür hazırlanması ve bunların gurbetçilerimiz vasıtası ile bulundukları ülkelerde dağıtımı sağlanmalıdır.

KARAMAN'DA İNANÇ TURİZMİ GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ

Karaman İnanç Turizmi açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken Derbe kazılarının başlatılması ile Hıristiyanlık aleminin dikkatini Karaman‘a çekmektedir. Ayrıca İslam Alemi için de önemli olan dini yapıların ve kişilerin il merkezinde meftun olması inanç turizmi açısından önemli bir il olmamızı sağlayacaktır.
Özellikle Taşeli bölgesinde bulunan doğal güzelliklerin değerlendirilmesi ve bu alanlarda çeşitli turizm faaliyetleri (yayla, su ve yamaç paraşütü sporları) için tanıtımlar yapılmalıdır.
Karaman tarihi, doğal ve turistik yerlerinin afişlerinin, kart postallarının Karaman İl Özel İdaresi kaynakları ile basımlarının yapılarak Dünya ve Türkiye‘deki turizm acentelerine dağıtımı yapılmalıdır.