Karaman çiftçisine dudak uçuklatan destek

TAKİP ET

Tarım ve hayvancılık alanında yapılan bu desteklemelerin 2023 yılına yansıyan durumuna bakıldığı zaman ise; 157 milyon 100 bin lirası bitkisel üretim alanında, 43 milyon 400 bin lirası da hayvancılık alanında verildi. 

Bireysel sulama sistemlerine verilen destek incelendiğinde görülüyor ki, 2022 yılı sonu itibariyle Karaman’daki 837 çiftçiye verilen toplam hibe tutarı 18 milyon 100 bin lira olarak karşımıza çıkıyor. 
Tarım ve kırsal kalkınmanın ileri seviyelere çıkması için faaliyetlerini yürüten Karaman Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu da üreticinin yüzünü güldürecek sözleşmelere imza atıyor. Sadece 2022 yılından bugüne bakıldığında 95 milyon liralık sözleşme imzalandı. İmzalanan bu sözleşmelerin 55 milyon liralık projenin ödemesi yapılmış, geri kalan kısmının ödenmesi için hali hazırda devam eden projelerin tamamlanmışı bekleniyor. 
Tarım ve hayvancılık alanında Karaman’da bu ödemeler gerçekleştirilirken ülke genelinde tarım ve hayvancılık alınanda neler yapıldı. Bu sorunun cevabını Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verildi. İşte o veriler:
TÜRKİYE YÜZYILI'NDA TARIMSAL DESTEK ARTTI ÇİFTÇİ KAZANDI
Tarımsal destekleri 32 kat artışla 57,6 milyar TL'ye çıkardık. Kırsal kalkınma yatırımları ile istihdamı artırıldı ekonomi büyüdü.
88 bin 600 projeye 61 milyar TL destek verildi, 259 bin kişiye istihdam sağlandı.
Bitkisel üretimde rekorlar kırıldı, ihracat her geçen gün arttı. Bitkisel üretimde yüzde 48,7 artış sağlandı.
128,6 milyon ton bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıldı. Tohum ihracatı 14 katına çıkarıldı.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞINDA AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRAYA ÇIKTI
Küçükbaş hayvan sayısına yüzde 76 artış sağlandı. Kanatlı hayvan sayısında yüzde 46 artış görüldü. Arı kovanı sayısında yüzde 114 artış sağladı. Süt üretiminde yüzde 157 artış görüldü. Kırmızı et üretiminde yüzde 180 artış sağlandı. Tavuk eti üretiminde yüzde 245 artış görüldü. Yumurta üretiminde yüzde 71 artış sağlandı. Bal üretiminde %53 artış görüldü. 
TARIMSAL HASILAT 26 KATINA ÇIKTI
Tarımsal hasılada bir yılda yüzde 141 artış sağlandı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatında 8 kat artış görüldü. Tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı ülke Türkiye oldu. Sürdürülebilir üretim için tarım toprakları korunuyor. Tarım dışında çıkarılan araziler 9 kat azaldı.
TARIMSAL AR-GE ÇALIŞMALARI İLE TARIM ŞEKİLLENDİ
27 yeni AR-GE merkezini hizmete açıldı. Su ve toplulaştırma alanında önemli yatırımlara imza atıldı.
479 milyar TL'lik yatırımla 9.585 tesis hizmete açıldı. Dünyanın en yüksek 5'inci barajı olan Yusufeli Barajı ülkeye kazandırıldı. Su ve toplulaştırma alanında önemli yatırımlara imza atıldı. Baraj sayısı 276'dan 930'a yükseldi. Orman varlığı artırıldı, geleceğe nefes olundu. Orman varlığı yüzde 12 artışla 23,2 milyon hektara çıkarıldı. Orman yangınları ile mücadelede Cumhuriyet tarihinin en büyük hava filosunu kuruldu. Tarımsal üretimin geleceği olan gençlere ve kadınlara hibe desteklerinde pozitif ayrımcılık yapıldı.