Karaman altın çağını yaşayacak

TAKİP ET

Karaman'da biri olmazsa diğerlerinin eksik olacağı 7 önemli projenin tamamlanması için gözler Karaman Milletvekillerine çevrildi

Hükümetin ustalık dönemine denk gelen 2015 yılında Karaman’da çok ciddi projeler hayata geçirilmek istendi. Hatta bu projeler Karaman'ı gelecek 10 sene içerisinde, enerji ve gıda merkezi olarak ön plana çıkarması beklenen projelerdi. Bu projelerin bir kısmı tamamlanırken bir kısmının da tamamlanması için çalışmalar devam ediyor. Yarım kalan projelerin nihayete ermesi için Karaman’daki milletvekillerine büyük iş düşüyor. Karaman sevdalısı olduğuna inanılan Karaman’ın 3 milletvekilinin de bu konunun takipçisi olacağı ve bu projeleri en kısa sürede sonuca erdireceği düşünülüyor. 
İşte Karaman’a devir atlatacağı düşünülen o 7 proje:
1 – Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi,
2 – Hızlı Tren Projesi,
3 – 2. Organize Sanayi Bölgesi,
4 – LoJistik Merkezi Projesi,
5 – Karaman Serbest Bölge Projesi,
6 – Karaman Havaalanı,
7 – Karaman TEKNOKENT Projesi,
Peki bu projelerde gelinen son durum ne? Sırasıyla inceleyelim:
ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ
Türkiye’de m2’ye düşen yıllık radyasyon miktarı 601 bin 32 Kwh iken Karaman’da bu oran 654 bin 96 Kwh’dır. Güneşlenme Süresi Karaman’da 8,24 saat/gün iken Türkiye’de 7,5 saat/gündür. (Yıl ortalaması) Karaman’ın gözden kaçmayan bu özelliği Karaman’ın Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesini sağladı. Projenin hayata geçirilmesi noktasında önemli bir adım olan bu karar şu ifadelerle açıklandı: 
“Karaman’da 1 milyon 541 bin 50 hektarlık bir arazi Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. 6803 sayılı ve 15 Şubat 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca, Karaman ili Merkez ilçede, Karaman Ereğli Yolu üzerindeki 1 milyon 541 bin 50 hektar yüzölçümlü arazi, 15 Şubat 2023 tarihi itibarıyla, Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde başvuruda bulunan yatırımcıların, yatırımda kullanacakları sabit yatırım tutarı üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırmaları gereken oran da onbinde bir (‱1) olarak belirlendi”
HIZLI TREN PROJESİ
Karaman- Konya, Karaman –Mersin çift hatlı yük taşımacılığı çalışmaları ve hızlı tren raylarının yapılması planlanmıştı. Gelinen son noktada ise Konya ve Karaman arasındaki hızlı tren inşaatı tamamlanmış, hızlı tren vatandaşın hizmetine sunuldu. 
Yüksek hızlı tren ile seyahat süreleri kısaldı; Karaman-Ankara arası 2,5 saate düşerken, Karaman-İstanbul arasındaki yolculuk süresi, durak sayısına göre değişmekle birlikte 5,5, saatle 6 saate düştü. 
Karaman’dan Mersin’e uzanan hızlı tren inşaatı ise devam ediyor. Bu projeyle Konya-Karaman hızlı tren hattına bağlantılı olarak 135 km uzunluğundaki Karaman-Ulukışla arasında 200 km/saat hıza ulaşmak hedefleniyor. Hedeflenen hıza uygun yeni çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı yapılması için çalışmalar devam ediyor.
KARAMAN 2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Karaman’daki sanayi yatırım taleplerini karşılamak üzere dile getirilen 2. Organize Sanayi Bölgesi Projesine can suyu verildi. Sudurağı Beldesinde 626 Ada 7 Parseldeki yaklaşık 194 hektarlık alanın Karaman 2. OSB alanı olması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca uygun bulundu.
Müteşebbis heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulu oluşturularak imzalanan protokolün 21/10/2021 tarihli, 2983703 sayılı Makam oluruna istinaden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanması ve Bölgenin 364 sicil numarası alması ile 2. OSB, tüzel kişilik kazandı. Teoride hayata geçen proje fiziki çalışmaların tamamlanmasının ardından görünür olacağı anı bekliyor. 
LOJİSTİK MERKEZİ PROJESİ
Karaman Lojistik Merkezi Projesi’nde gelinen son nokta şöyle: 
OSB içerisinde yükleme-boşaltma, konteyner stok ve gümrük faaliyetleri için 400 dönüm arazi üzerinde Karaman OSB Yük Terminali oluşturuldu. Buna ilave olarak 300 dönümlük arazide genişleme alanı olarak projeye dahil edildi.
Fizibilite etüdüne göre 1 milyon ton taşıma kapasiteli alanın oluşturulması ve böylece Karaman’a 364 bin m2 alanın kazandırılması hedefleniyor.
Ayrıca yapımı devam eden Karaman - Mersin tren yolu ve Demiryolu Lojistik Merkezi ile mallar çok daha kısa sürede güvenle Mersin Limanı’na ulaştırılabilmesi planlanıyor. Çalışmaların devam ettiği bu süreçte AK Parti Karaman Milletvekili Osman Sağlam, adaylık sürecinde bir açıklama yapmıştı. Sağlam, “Sürdürülebilirliğin yüzyılı hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınmayı devam ettireceğiz” diyerek Karaman Lojistik Merkezi Projesi hakkında şu sözleri kullanmıştı: “Türkiye yüzyılı ekseninde hedeflediğimiz Karaman Lojistik Merkezi Projesinin takipçisi olacağız ve en kısa zamanda hayata geçmesini sağlayacağız. Demiryolu ağlarıyla, Mersin Limanına bağlayacağımız hızlı tren hattı ile entegre lojistik üssü oluşturup, Karaman Organize Sanayi Bölgelerimizi, liman bağlantısı ile bütün dünyaya açmış olacağız.”
KARAMAN SERBEST BÖLGESİ
Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 2 milyon m2 alanın Serbest Bölge ilan edilmesi için gereken imar düzenleme çalışmaları, fizibilite etüdü, şirket kuruluşu ve diğer çalışmalar yapıldı. Ancak bundan öteye henüz gidilmedi. Aynı şekilde Karaman Serbest Bölgesini de gündeminde tuttuğunu açıklayan Sağlam, “Serbest Bölge’yi öncelikli gündem maddeleri arasına alarak, süratle hayata geçmesini sağlayacağız” demişti.
KARAMAN HAVAALANI
Havalimanı Ulusal Yatırım Programında yer alan Karaman Havaalanı Projesi için yer belirlenmesi yapıldı. Sudurağı Beldesi mevkiine yapılması planlanan havaalanının 378 bin hektar alan üzerinde yapılması planlanıyor. Havaalanı projesi için şuana kadar yapılanlar ise şöyle:
Altyapı kesin proje çizimleri, fizibilite ve zemin etüdü ile ÇED işlemleri tamamlandı. İhale süreci aşamasına geçilmesi planlanıyordu. 
Serbest bölgenin kurulumuna ilişkin arsa satın alındı. Ticaret Bakanlığı ile işletme sözleşmesi yapma süreci yürütülüyor.
Altyapı, zemin etüdü, yerleşim, atık su projelerine ilişkin süreçler devam ediyor.”
KARAMAN TEKNOKENT PROJESİ
Son projemiz Karaman Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) Projesi ise 2015 yılında yayınlanan 24 Haziran tarihli Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmişti. Ardından da Bölge’nin yönetici şirketi kurulmuş, TEKNOKENT için alan belirlenmiş ve arsa devri yapılmıştı. 
Çalışmaların başladığı geçici hizmet binasında Karaman TEKNOPARK bünyesinde 7 girişimci firma tarafından 10 adet AR-GE projesinin çalışmaları yürütülüyordu. 
Karaman Teknoloji Geliştirme Bölgesi imar planları yaptırıldı, mimari proje ve ekleri ile arazi kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi çalışmaları tamamlandı.  Gerekli finansman temini ve ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor.
Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte yürütülen Karaman TEKNOKENT projesi, Organize Sanayi Bölgesi'nde 24 bin 35 m2’lik bir alana kurulacak.