Karaman'a nasip olmayan koyuna nasip olacak

TAKİP ET

Kuraklık sebebiyle yanan kıraçtaki buğday, vatandaşın ekmeği yerine koyuna yem olacak

Karsız kış, yağmursuz bahar, tarlaları talan eden fareler, hastalıklar derken çok zor bir sezon geçiren Karaman çiftçisinin ekinleri kuraklıktan dolayı kuruma riski altında. 
Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü etkili olan fırtına sonrası beklenen yağmur da gelmedi. Ardından esen şiddetli esen lodos rüzgar tarlaların mevcut nemini de uçurdu. Öyle ki Karaman’ın bazı bölgelerindeki kıraç tarlalarda ekinler şimdiden kurudu. Kuraklıktan dolayı yanan ekin tarlalarının Karaman’ın geneline yayılmasından korkan çiftçiler, her gün bir köyde yağmur duasına çıkıyor. 
Yağış azlığının üreticiyi karamsarlığa sevk ettiği bugünlerde durumun böyle devam etmesi sonucu ekin tarlaları otlayacak mera bulamayan koyunların otlağı olacak. Buğdayın una, unun ekmeğe dönüşmesiyle vatandaşın midesine gidecek lokmalar böyle giderse koyunların yemi olacak.
Diğer taraftan sulama kuyuları ve barajlar da alarm veriyor. Yetersiz yağıştan dolayı sezonda sıkıntı yaşaması muhtemel olan çiftçiler için Karaman Sulama Ovası Birliğinden uyarı geldi. Yağışsız geçen havanın bu şekilde seyretmeye devam etme ihtimaline karşı birlik üretim sezonunda su kısıtlaması yapılabileceğini duyuruldu. Bu ihtimalden dolayı çiftçilerin su tüketimi fazla olan tarım ürünlerini ekmemeleri istendi. Geçtiğimiz yıl da aynı sorunla karşılaşan mısır üreticilerinin bazıları su kuyularındaki suyun çekilmesi ve bazılarının da kurumasından dolayı ekimden hasada 7 – 8 kez sulama isteyen mısırını 5 kere sulayabilmişti. Bunun sonucunda da birçok mısır üreticisinin ürünü hasadı yapamadan kurumuştu. 
Yaşanan yağış ve su krizine rağmen tarımsal üretim yapan çiftçiler, ilk başta kendi geleceklerini ve daha sonra Karaman’ın ve dolayında Türkiye’nin geleceğini etkileyecek mısır üretiminden hala vazgeçmiyor. Geçtiğimiz yıl devletin ilgili kurumları bu konu hakkında Karaman’da suya az ihtiyaç duyan tarımsal ürünlerin ekilmesi gerektiğine vurgu yapmış olsa da. Sadece uyarı mahiyetinde kalan bu vurgu, çiftçiler tarafından kulak ardı edildi ve yine dağa taşa mısır ekildi…