"Kapımız Açıktır Girene, Lokmamız Helaldir Yiyene"

TAKİP ET

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Hatuniye Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası Programı'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde 21-27 Mayıs'ta kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 'Kapımız açıktır girene, lokmamız helâldir yiyene' düsturu ile düzenlenen programda Karaman'a özgü yemekler tanıtıldı.

Yemek stantlarını gezerek öğretmen ve öğrencilerden kültürel yemekler hakkında bilgi alan Vali Tuncay Akkoyun, bansın mensuplarına coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan şebit pilav ikram etti.

“Kapımız Açıktır Girene, Lokmamız Helaldir Yiyene”

Programın açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, “Kültürümüzün bir parçası olan sofralarımız sadece bedenimizin ihtiyacını karşılayan bir gıda olmanın ötesinde aynı zamanda ruhumuzu besleyen ve ruhumuzdan beslenen bir unsurdur. Karaman aynı zamanda sofralarıyla bilinen kadim bir şehirdir. Karamanoğulları döneminden kalma İmaret Camii’nin kapısında yazan “Kapımız Açıktır Girene, Lokmamız Helaldir Yiyene” cümlesi de bunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Burhan Yemiş’in akabinde konuşan Vali Tuncay Akkoyun, Karaman sofrasının tanıtılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Karaman mutfağının geleneksel zenginliklerinin yaşatılacağını ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılacağını vurguladı. 

Vali Akkoyun, tarihi ve kültürel anlamda zengin ve mümbit bir coğrafyada olan Karaman’da yıllar boyu yaşayan vatandaşlarımızın bizlere emanet ettiği sofralarımıza sahip çıkılacağının altını çizdi.

Daha sonra kültürel zenginliklerin coğrafi işaretle tescillenmesinin önemine dikkat çeken Vali Akkoyun, “Şebit Pilav” ve "İlisıra Dolması" için coğrafi tescil çalışmalarında sona yaklaşıldığının altını çizdi.

Programa İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, yerel basın mensupları ve öğretmenler ile öğrenciler de katıldı.