Kader mahkumları genel af istiyor

TAKİP ET

"Eşit yasa, eşit af" istiyoruz diyen Abit Çoban, mahkum ve mahkum yakını sayısının 10 milyonu bulduğuna dikkat çekerek 2023 seçimlerinden önce genel af istediklerini belirtti

Pandemi nedeniyle açık cezaevlerindeki yaklaşık 120 bin mahkum izne gönderilmişti. Pandemiden sonra da izin süreleri 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılmıştı. 54 yaşındaki Abit Çoban da Covid 19  iznindeki mahkumlardan biri…  2010 yılında cinayet davasından dolayı 18 yıl hüküm giyen Çoban “10 yıl kapalı cezaevinde, bir yıl açık cezaevinde kaldım. 2 yıldır da pandemi iznindeyim” dedi.

“FETÖ sürecinden geçtik” diyen Çoban, “Bu süreçte adli yargılama olmadığı gibi bir de kanaat cezalarıyla hüküm verildi. Bu noktada hak mahrumiyetleri oluştu. Ayrıca, bir bayanın iftirasından dolayı veya uyuşturucu madde kullanan birinin uyuşturucu satıcısı olarak iftiraya uğraması sonucu haksız yere hüküm giyen insanlar var. Bunların dışında da suç işleyip ıslah olan birçok kişi var” şeklinde konuştu.

Cezaevlerinde ıslah olan ya da yeniden yargılama yapılmadığı için haksız yere cezaevinde yatan vatandaşlar için genel af isteyen Çoban, “Adil Yaşam Derneğimizle verdiğimiz hak mücadelesi kapsamında, ‘Eşit yasa, eşit hak’ istiyoruz” dedi.  

Açık ve kapalı cezaevindeki mahkum ve mahkum yakınları sayısının 10 milyonu bulduğuna dikkat çeken Çoban siyasilere seslendi: “Sayın Devlet Bahçeli’nin 2018 yılında vermiş olduğu af sözü hala yerine getirilmedi. Sorunlarımızın çözülmesi için bütün siyasi partilerinden ve Cumhurbaşkanımızdan 2023 seçimlerinden önce adli mahkumlar için genel af çıkarmalarını talep ediyoruz.”

Mahkumiyeti sona eren vatandaşların adli sicil kayıtlarının bulunmasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını kaydeden Çoban, “Ceza evinden çıkan vatandaşların adli sicil kaydı olduğu için iş bulma konusunda sorun yaşıyor. Sicilindeki lekeden dolayı iş bulamayan kardeşlerimiz yeniden suça sürükleniyor. Onlar için çıkartılacak sicil affı sayesinde suç oranları da düşecektir” ifadelerini kullandı.