"ISKARTADA ELMADA 'OYUNU BOZARIZ!"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ıskarta elmada geçtiğimiz yıllarda yaşanan tekelleşmeye izin vermeyeceklerini ve ıskarta elmanın takiplerinde olduklarını söyledi. Pazartesi gününden itibaren Göknur firmasının

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ıskarta elmada geçtiğimiz yıllarda yaşanan tekelleşmeye izin vermeyeceklerini ve ıskarta elmanın takiplerinde olduklarını söyledi.

Pazartesi gününden itibaren Göknur firmasının 75 kuruştan ıskarta elma alımına başlmayacağını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram:

“Ziraat Odası Olarak Üreticimizin Iskarta Elmasını  Değeriyle Satması İçin  Süreci Yakın Takip Ediyoruz..

Elma Iskarta Alım Merkezlerini sürekli ziyaret edip fiyatları yakın takip ediyoruz. Iskarta elmaları alım merkezlerine satmaya gelen üreticilerimizi ile  sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunmaya devam edeceğiz..

İlimizde geçen yılda alım yapan görüşme yaptığımız Göknur Firması yetkilileri Pazartesiden itibaren 75 kuruştan ıskarta alımına başlayacaktır. Ziraat Odası olarak ıskarta alım sezonu kapanana kadar alım merkezlerini  ziyarete üreticilerimizle görüşmelere devam edeceğiz.”

GEÇTİĞİMİZ YILLARDA NE OLMUŞTU

Karaman çiftçisinin geçim kaynaklarından olan özellikle ıskarta elmada oynanan büyük oyun, Karaman Ziraat odasının girişimleri sonunda  bozuldu ve ıskarta elmanın şu günlerde 75 kuruşdan işlem görmesi ile birlikte ,üreticinin cebine 6 milyon liranın üzerinde para girişi oldu.

Türkiye’nin en büyük elma üreticisi illerinin başında olan Karaman’da elma hasadının başlaması ile birlikte oyun içinde oyunlar sergilenmeye başladı. Elmada bu yıl kara lekenin görülmesi ile sıkıntı yaşayan üreticiye bir darbe de ıskarta elma alımı yapan firmalardan gelmişti.Sezon başında iki firmanın önderliğinde yapılan toplantıda ıskarta elmanın fiyatı 40 kuruş ile 50 kuruş olarak belirlenmiş ve alım yapan firmalar bu fiyatı baz almaya başlamıştı.

Firmaların bu keyfi tutumu ile tekelleşmeye gittiğini farkeden Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ve yönetim kurulu rekabet kurumuna başvuru yaparak, konunun düzeltilmesini talep ederek, şikayetde bulunmuştu.

Bunun üzerine rekabet kurumununda girişimleri sonunda ,ıskarta elma alımı yapan firmalar fiyat da zam yapma kararı aldı ve tüm Türkiye genelinde ıskarta elma fiyatları yükseltildi.

Sezon başında 50-55 kuruş dan işlem gören ıskarta elma fiyatları , sezonun son günlerine yaklaştığımız şu günlerde 75 kuruş üzerinden satılıyor.

Karaman’da yaklaşık olarak 250 bin ton üzerinde ıskarta elmanın çıktığı üzerinden hareketle, aradaki 20-25 kuruşluk fark ile,sadece Karaman’da üreticinin cebine 6 milyon lira üzerinde bir para girdisi sağlanmış oldu.