"İntihar etme düzeyindeydik"

TAKİP ET

Yer altı sularının çekilmesi tehlikesi altındaki bölgemizi işaret eden Gizgider, 'Birkaç ay önce deprem felaketinin benzerlerini intihar etme düzeyinde 'vahşi sulama' anlayışıyla yaşıyorduk dedi ve bu düzenin yeni yasayla değişeceğine dikkat çekti

Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın açılışında, konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, içinde Karaman’ın da yer aldığı Konya Ovasını işaret ederek “600-700 metreden su arayarak mısır üretmeye çalışmak herhalde gidilebilecek bir nokta değil” dedi.
Su krizinin ayak seslerinin geldiği bölgeyi işaret eden Gizligider, mısır üretiminin devam etmesi halinde su arayışının petrol arayışına döneceğini söyledi. Yer altı suları çekilen Karapınar’daki sayısı bini geçen obrukların verdiği habere kayıtsız kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Gizligider, “Biz bu yer altı sularını çeke çeke artık toprağın göçtüğü, çöktüğü yeni bir tehlikeden bahsediyoruz. Artık tarımda verimliliği geçtik başka bir yere doğru gidiyoruz. Belki bu obruklar bir gün köyleri, şehirleri yutacak. Birkaç ay önce, yaşadığımız deprem felaketinin benzerlerini intihar etme düzeyinde bir vahşi sulamayla, vahşi tarım anlayışıyla yaşamaya çalışıyorduk” özeleştirisini yaparak bölgedeki tarım düzenin değişeceğini kaydetti. 

 
“Artık o toprak ne diyorsa onu dikeceğiz, onu üreteceğiz” diyen Gizlgider, TBMM’nin 27. Dönemi’nde hayata geçen kanun değişliğinden bahsetti: “Bu kapsamda 14 Eylül itibarıyla yönetmelik çalışmamızı tamamladık ve yayınladık. Artık hangi ürünün nerede ekileceği, dikileceği oranın tarihi mirasına göre tespit edilecek. Bu çalışmayla eş güdüm halinde aynı zaman diliminde de desteklerimizi bitirmek üzereyiz. Şu an 65 ana başlık, alt kademeleriyle 136 parça desteğimiz var. Bunları da 4 destek paketiyle uyumlu hale getireceğiz. Bu toprak neyi ekmeyi gerektiriyorsa biz ona destek vereceğiz. Aksi halde böyle bir destek mekanizması çalışmayacak."


 

Mısır Karaman Ovası Mısır üretimi Mısır sulama vahşi sulama Karaman mısır