Fide dikerken nelere dikkat etmeli

TAKİP ET

Özellikle don olayları ve yüksek yağıştan etkilenmemesi amacıyla Mayıs ayının ilk haftası ile ikinci haftasının beklendiği fide dikimleri Karaman’da başladı. Fide satışlarının başlamasıyla birlikte fide dikimi yanında fide seçimi dikim yöntemi de büyük önem kazandı. Yıllardır gerek bahçelerine ve gerekse büyük alanlarda yetiştiricilik yapan üreticiler de bazı uyarılarda bulunuyor. İşte bu uyarılardan gelen satırbaşları.
Fide ve tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan alınmalıdır. Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı, bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fazla genç ve fazla yaşlı fideleri almamalıdır. Fideler çok boylu olmayıp kalın ve kuvvetli, kök sistemi tam ve sağlam olmalıdır.
SICAK SAATLERDE DİKİM YAPMAYIN
Fide dikimi akşamüstü veya sabah erkenden, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Sıcak saatlerde dikim yapmamalıdır.
Bahçede fidelerin yerleştirme aralıkları, bitkiye göre farklılık gösterse de, genelde bitkinin dal ve yapraklarının büyümesine, çiçek ve meyvelerin birbirini gölgelemeden güneş alabilmesine izin verecek aralıklarda yapılmalıdır.
TOPRAĞI HAVALANDIRIN
Bahçede yetiştirilen fideler için, can suyu verildikten yaklaşık on gün sonra çapa yapıp toprağı havalandırabilir, yabani otları temizleyebilirsiniz. Bu işlem fide köklerini hastalık ve böceklerden korur. Çapalamalar bir ay içinde toplam üç defa aralıklarla yapılabilir, ardından su verilmelidir.
TOPRAKLA TEMASINI KESİN
Toprağa değen yapraklar, bitki yetişkin hale gelince kesilmelidir. Bu bitkinin hava almasını sağlar ve topraktan gelen mantar hastalıklarını azaltır. Bitki fazla uzayıp eğilmeye başlamadan sırıkları dikilir. Fideler zedelenmeden yumuşak bağlarla sırığa bağlanır. Bitki uzadıkça bu işlem tekrarlanır.
Aynı toprakta birkaç yıl üst üste dikim yapmak, verimliliği azaltabilir. Fide için seçilen alanın drenajı önemlidir, bina, ağaç gölgesi veya yol üstüne dikilmemesi gerekir.