"Evde bulamadık" diyen kargocular yandı

TAKİP ET

Karaman'da evde olduğu halde kargocuların 'Evde bulamadık' diyerek e ticaretten sipariş edilen ürünlerin kargo şubesinden alınması gerektiğini belirten kargocular Bakanlığı harekete geçirdi

Karaman’daki tüketiciler e-ticaret sitelerinden aldığı ürünlerin teslimatında sık sık sorun yaşıyordu. Ürünleri ellerine ulaşmayan müşteriler ise kargo şirketlerini arayarak bu sorunu çözmeye çalışıyor fakat yetkili kimseye ulaşamıyor. Ticaret Bakanlığı, internet alışverişlerinde kargo şikayetlerinin artması üzerine konuyu gündemine aldı. Çeşitli bahanelerin yanı sıra özellikle “Adreste bulamadık” diyerek tüketicilerin mağdur edilmesinin sebebi ise yetkisiz şirketler çıktı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmeyen firmaların posta dağıtıcısı olarak faaliyette bulunamayacağına işaret eden bakanlık, bu şekilde faaliyet gösteren teslimat şirketlerinin, mülki amir tarafından kapatılacağını ve faaliyetten men edileceğini hatırlattı. Bakanlık, kargo firmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan izin almadan faaliyet göstermesi halinde de ayrıca para cezası uygulanacağını bildirdi. E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren şirketlere uyarıda bulunan bakanlık, teslimat işlemlerinin Ulaştırma Bakanlığı ya da BTK tarafından yetkilendirilmiş hizmet sağlayıcıları aracılığıyla yapılmasını istedi.
Kargo işletmeciliği yetki belgesi için “mesleki saygınlık ve yeterlilik” ile “mali yeterlilik” şartları bulunuyor. Bu şartları taşıyan nakliyecilere taşıt kartı düzenleniyor. Kanuna aykırı hareket edenlere para cezası uygulanıyor. Ancak, kanunda öngörülen para cezaları, mevcut koşullara göre düşük ve caydırıcı olmamasıyla dikkat çekiyor. Kanuna göre, yetki belgesi almadan taşıma işinde faaliyette bulunanlara 2 bin lira ceza verilebiliyor. Posta Hizmetleri Kanunu kapsamında, faaliyet durdurmayı da içeren cezalar ise “posta dağıtımı” kapsamında verilebiliyor. Postacılık kapsamına girmeden, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı izniyle de kargo dağıtımı yapılabiliyor.