Emeklilik İçin 2 Bin 520 Gün Uyarısı! E-Devlet'ten Kontrol Etmek Gerekiyor!  

Emeklilik İçin 2 Bin 520 Gün Uyarısı! E-Devlet'ten Kontrol Etmek Gerekiyor!  

TAKİP ET

2008 yılı öncesi sigorta girişi olan kişiler için halen geçerliliğini koruyan 2 bin 520 gün kuralı, son 7 senedeki prim dağılımına göre hangi sigorta statüsünden emekli olunacağını belirliyor ve bu yüzden e-Devlet'ten hizmet dökümünün kontrol edilmesi gerekiyor. 

Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde 2006’da önemli bir düzenleme yapıldı. Söz konusu düzenleme, 5502 sayılı Kanun’un uygulanmaya başlanmasıyla beraber Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildi. Bu toplanmayla, daha önce farklı kurumlarca gerçekleştirilen sosyal güvenlik işlemleri tek elden yapılmaya başlandı. Böylece, sigorta statüleri daha sadeleştirildi.  

Fakat, bu düzenlemeye ve uygulamaya getirilen yeniliklere karşın, 2008 öncesinde sigortalı olanlar için hâlâ eski hükümler geçerliğini koruyor. Bu nedenle, ilgililerin emeklilik hesaplamaları, yeni sisteme göre sigortalı olan kişilerden çeşitli şekilde yapılıyor. Eski düzenlemenin uygulanması, sigortalının prim ödeme geçmişine göre emeklilik şartlarında büyük değişikliklere neden oluyor. 

Bu nedenle, halk arasında “2 bin 520 gün kuralı” olarak bilinen düzenleme özellikle dikkat çekiyor. İş yaşamı süresince birden fazla sigorta statüsünde prim ödemesi gerçekleştirenlerin hangi kurumdan emekli olacağını belirlemede bu kural belirleyici olurken; buna göre, kişinin son yedi sene, başka bir deyişle 2 bin 520 gün içerisindeki prim ödemeleri göz önünde bulunduruluyor. 

7 YILDAKİ PRİM DAĞILIMINA DİKKAT 

Bu süreçte, herhangi bir sigorta koluna 1260 gün veya daha fazla prim ödenmesi halinde, emeklilik işlemleri bu statüye göre gerçekleştirilse de, hiçbir statüde 1260 gün tamamlanmaması durumunda, en fazla prim ödenen sigorta kolu esas alınıyor. Bu yüzden, emeklilik planlaması yapılırken, son 2 bin 520 gündeki prim dağılımına dikkat etmek gerekiyor. 

Emeklilikte hangi sigorta kolundan işlem gerçekleştirileceği, bürokratik bir detay olmasının yanında, maddi olarak da kişiye avantaj veya dezavantaj sağlıyor. Zira 2008 yılı öncesinde her sigorta statüsünün çeşitli prim günü ve yaş koşulu bulunuyordu ve bu şartlar bugün de geçerliliğini koruyor.  

Örneğin, SSK kapsamında emeklilik için gereken prim gün sayısı, kişinin sigortalı olduğu tarihe göre farklılık göstermekle beraber 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişebiliyor.  

Diğer taraftan, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamında emekli olmak isteyen kadınlar için 7 bin 200, erkekler için ise 9 bin gün prim şartı aranıyor. Bu durum, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'ndan emekli olmanın, SSK’ya göre daha uzun ve zahmetli bir süreç olması neden oluyor.