'Elvan''dan İnce Kopyalar!

TAKİP ET

Lütfi Elvan ısrarla 2.Marmara Bölgesi diye yıllardır haykırıyor, Muharrem İnce şimdi Elvan'ın yolunda

TBMM Plan Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’ın yıllar önce gündeme getirdiği, Konya ile Karaman arasının değerlendirilmesi gerektiği ve buranın 2.Marmara bölgesi için ideal olduğu açıklamalarından sonra ,  eski CHP Milletvekili Muharrem İnce, Lütfi Elvan’ın  uzun yıllar önce projesini  adeta kopya ederek, KonyaKaraman arasına  5 milyonluk bir kentin  kurulması gerektiğini söyledi.
ELVAN’IN 2.MARMARA HAYALİ 
Lütfi Elvan siyasete atılmadan önce Devlet Planlama Teşkilatında üst düzeylde görev yaparken konu ile ilgili rapor hazırlarken, son olarak 7 Aralık 2015 tarihinde   Başbakan Yardımcısı iken Karaman ziyaretinde bulunan  Lütfi Elvan, Konya,Karaman,Aksaray ve Niğde illerini kapsayan bölgenin, cazibe merkezi  olduğunu ve bölgeye yapılan yatırımların tamamlanması ile birlikte 2.Marmara bölgesinin ortaya çıkacağını her fırsatda dile getirirken, bölgenin aldığı yatırımlar ile 2.Marmara bölgesi için geri sayım başladı.Ak Parti Karaman Milletvekili ve Tarım,Orman Köy işleri komisyon Başkanı Recep Konuk’un yakınen ,ısrarla takip ettiği Karaman serbest bölge ve gıda vadisi  taçlanması ile  ,bölgede 2.Marmara heyecanı üst düzeye ulaştı.
“ADIM ADIM 2. MARMARA’YA”
Bilindiği gibi  Plan Bütçe Komisyon Başkanı olarak görev yaptığı dönemlerde, Bölgede müthiş imalatların yapıldığını, fabrika yapan fabrikaların olduğunu her fırsatda belirten Lütfi Elvan:
“Konya-Karaman-Aksaray ve Niğde illerimiz,2.Marmara bölgesi kapasitesin de.Konya’ya bakıyoruz, makine imalatında rakipsiz. Burada fabrika yapan fabrikalarımız var.Karaman’a bakıyoruz.Gıda’da Türkiye’nin öncüsü bir Karaman.Ambalaj sektöründe,makine sektöründe çok ciddi yerlerde.Aksaray ise ağır taşıt-makine üretiminde çok ilerlemiş durumda.Bu bölgemizdeki illerimize bakıyoruz,büyük firmalar mevcut. Tek eksikleri,limana  bağlantılarının  olmaması.Hızlı tren ile bu sorunu çözüyoruz ve sanayicimiz limana ürettiklerini kısa sürede indirecek, ayrıca üretim maliyetleri düşecek, rekabet güçleri artacak.”
Bölgenin cazibe merkezi haline gelmekte olduğunu hatırlatan Elvan:”Böylece 2.Marmara bölgesi burada ortaya çıkacak. Marmara bölgesi her anlamda cazibesini yitiriyor, çok kalabalık,yer sıkıntısı yaşanıyor. Konya-Karaman-Aksaray-Niğde illeri, 2.Marmara için biçilmiş kaftandır.”
Elvan,, bu projeyle Konya ve Karaman'dan çok kısa sürede Mersin ve Adana'ya ulaşma imkanı bulacaklarını dile getirdi. Sanayicinin daha düşük maliyetle, ürettiği ürününü Mersin limanına ulaştıracağına dikkati çeken Elvan, "Konya ve Karaman'daki sanayicimizin rekabet gücü artacak. Konya-Karaman-Mersin hattı önümüzdeki dönemde orta ve uzun vadede. Türkiye'nin en önemli sanayi ve üretim üstlerinden birisi olacak. Buna hep birlikte şahit olacağız. Demiryolu projemiz Konya ve Karaman sanayisini ayağa kaldıracak.. Konya- Karaman,Mersin’i birbirinden ayırt edemeyiz. Sanayicimizle, tesislerimizle bütünleşeceğiz. Bu proje bunu sağlayacak. Bu bölge Türkiye'nin ikinci Marmara bölgesi olacaktır" demişti.
İNCE,ELVAN’IN YOLUNDA 
Sivas'tan başlattığı "Bin Günde Memleket Hareketi" programı kapsamında, Konya'ya  ve Karaman’a gelen Muharrem İnce,  vatandaşlarla selamlaştı.
Konya ve Karaman arasında 5 milyonluk bir kentin kurulması gerektiğine dikkat çeken İnce daha sonra şunları söyledi:
Türkiye sanayisinin büyük bir çoğunluğu Marmara Denizi’nin çevresinde yapılandırılmış. Yapılması gereken iş Konya-Karaman arasında 5 milyonluk bir kent kurmak.
Sanayiyi bu kente yapılandırmak gerek. Burayı da demir yolu ile Mersin limanına bağlamak gerekiyor. Burayı üretim merkezi yapabilirseniz burası Türkiye’ye bakar.”
KONYA-KARAMAN ARASINA 5 MİLYONLUK KENT
CHP'li Muharrem İnce,  2 Ocak 202 tarihinde CNN TÜRK'te yayınlanan Ahmet Hakan’ın moderatörlüğündeki ‘Tarafsız Bölge’ programında gazeteci Abdulkadir Selvi, Nedim Şener, Saygı Öztürk ve Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı.İnce’nin Konya-Karaman arasındaki kent ile ilgili düşüncelerin kanalda şöyle dile getirmişti:
İnce’nin özellikle İlimizi ilgilendiren ve Deprem riskinin olmadığı bölge olarak Konya-Karaman arasına 5 Milyonluk bir kent kurulması ve Sanayi ruhsatlarının buraya verilmesi gerektiği açıklamaları şöyle:
Dünyadaki dört büyük kanal da mesafeyi kısaltıp, gelir getiriyor. Biz bu kanala yaparız, yaptırmam... Ben böyle tartışmam. Sorularım olacak ve bunlara cevaplar vereceğim. Bu kanal hangi sorunumuzu çözecek? 20 milyar, 30 milyar dolar deniyor. Söylenenin üstünde çıkacaktır. Maliyeti ne olacak? Önceliğimiz bu mu? Doğaya, yaşama etkisi, riskleri var mı...
‘İstanbul Boğazı'nda yoğun bir trafik ve kaza riski var’ deniliyor. Böyle bir artış söz konusuysa bir kanal değil iki kanal açalım. Böyle bir artış söz konusu ise yapmamız gerekiyor. 2006’da 54 bin 880 gemi geçmiş. 2010’da 50 bin 870 gemi geçmiş. 2014’te 45 bin 529, 2018’de 41 bin 300. Ulaştırma Bakanlığı’nın sitesinde yazıyor. Demek ki gemi sayısı artmıyor. Gemiler büyüyor da en dar yeri 700 metre olan İstanbul'dan geçirmeyip, 200 metre genişliğinde Kanal’dan geçirmek daha mı mantıklı olduğunu söylüyorsunuz.
Bir şeyi illa savunmak zorunda değiliz, illa da karşı çıkmak zorunda değiliz. Gemi trafiği artıyor bilgisi doğru değil.
Kaygılarımızı söyleyelim. Tarım alanları, tatlı su kaynakları, o alanın bir savaş sırasındaki güvenliği... Köprülerle bir ada yapıyorsunuz. Böyle gitmez şartlar. İstanbul Boğazı ile Kanal arasında kalan bölümde 8 milyon insan var. 5 tane uçak o köprüleri indirir. Bunları düşünmek zorundayız. Bunu bir generalle konuştum. ‘Sizce bu bir tehdit midir?’ dedim, ‘Tehdittir’ dedi.
Ben önerimi söylüyorum. 24 Haziran 2018’e geri dönelim. Ben olsam şunu yapardım; Türkiye ve İstanbul’da deprem tehlikesi var. Harcayacak bir paramız varsa depremle ilgili konutların yenilenmesine harcardım. Yeni bir şehir kurulacaksa Konya-Karaman arasına kurardım. Sanayi ruhsatını buraya verirdim. 5 milyon kişilik bir kent kurmamız lazım ve sanayiyi buraya kaydırmamız lazım.”