"Çiftçi Artık Önünü Görmek İstiyor"

TAKİP ET

Üretimin Devamı İçin Devletimiz Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Mutlaka Desteklenmeli, Tarifede Ciddi Bir İndirim Yapılmalıdır.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram yaptığı açıklamada “Malumunuz ülke olarak zor bir süreçten geçiyoruz fakat böyle bir dönemde bu sürecin en önemli parçalarından birisi olan üreticilerimizi desteklemezsek bunun sonucundan tüm ülke etkilenir. 
Ülkemiz son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi çalkantılı bir süreçten geçmekte pandemi ve yaşanan Rusya Ukrayna arasındaki savaş süreci üreticilerimizi de olumsuz etkiledi. Çiftçi artık önünü görmek istiyor.
Dünya büyük bir gıda krizinin eşiğindedir. Kendine yetemeyen ülkeler bu krizi atlatamayacaktır. 
Paramız olsa bile gıda bulamayacağımız bir döneme giriyoruz. İthalatla ülkeyi doyurma imkanı kalmadı. 
Acilen tarımda üretim seferberliği ilan edilmelidir.
Yapılan her zammın bir telafisi vardır ancak, tarımsal sulamadaki elektriğe yapılan zammın bir telafisi yok. Üreticilerimizin verimli bir şekilde üretime devam edebilmeleri için elektrik fiyatları makul düzeye çekilmelidir. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alınarak, tarıma pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. 
Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında da indirim yapılmalıdır”
“2022 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olan yüzde 94,8’lik zam sonucunda elektrikte indirim bekleyen üreticilerimiz, büyük bir hayal kırıklığına uğradı. 
Üreticilerimiz, 2022 yılının Ocak ve Şubat aylarında zamlı elektrik kullandı.
28 Şubat’ta tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine rağmen, üreticilerimiz geçen yılın aynı ayına göre elektriği yüzde 103 oranında daha zamlı kullanmaktadır.
Bu vergi indirimi sayesinde elektrik faturası tutarlarında bir miktar düşüş olacaksa da söz konusu indirim tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yapılan zamdan kaynaklanan maliyet artışlarının yanında çok küçük kalacaktır. 
Çiftçilerimizin giderek bozulan bütçelerinde yeterli iyileşme sağlamayacaktır.
Acilen elektrikte uygulanmakta olan yüzde 8 KDV oranı artan maliyetler karşısında ezilen çiftçi için yüzde 1’e indirilmelidir. 
Bu dönemi, ülkemizi ileriye taşıyacak, uzun vadeyi hedefleyen yapısal tarımsal reform adımlarıyla değerlendirmeliyiz. Yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi sonrası zor durumda olan üreticilerimizin rahatlatılması ve hızla tarımı bütüncül bir bakış açısı ile ele alıp sorunların çözülmesi gerekmektedir.” Dedi.