"Biz Türkiye'ye Bakarız"

TAKİP ET

Türkiye sanayisi Anadolu'ya yürüyor. Bir yörede makine sektörü varsa her şey olabilir. Makine sektörü için gereken beceri seti, bir sanayi kentinin imkânlar setinin temel taşıdır.

2. Marmara Bölgesi, tanım gereği sanayileşmeyi içereceğine göre bakılması gereken “alan” buralarda bir yerdedir. Konya-Karaman’da bu mevcut. Yatırım ve projede tartışılmaz lider olan Bakan Lütfi Elvan’ın bu projesine milletvekillerimiz başta olmak üzere, siyasi partilerimiz destek olmalı. Kabına sığmayan şehir adına müthiş hizmetler yapmaya hazır olan Vali Tuncay Akkoyun’un sinerjisinden yararlanmalıyız.
Türkiye’nin dönüşüm süreci sanayinin hareketi ile birlikte şehirlerin iktisadi imkânlar setinin de genişlediğini göstermektedir. İktisadi imkânlar setinde olması gereken tam da o şehrin hüner kapasitesidir. İşte o kapasitenin genişlemesiyle sanayi birden çok Anadolu kentine doğru hareketlenmiştir. Karaman ve Konya’nın hüner kapasitesi oldukça yüksek ve her gün genişliyor.
Türkiye’de sanayi büyük kentlerden Anadolu’ya doğru yürüyor. Otoyol sanayi için elzemdir. Bölünmüş yol, yolcu ve yolcu taşımacılığı, otoyol ise konteyner ve mal taşımacılığı için iyidir. Nitekim Türk sanayisi esas olarak otoyol üzerinden Anadolu’ya doğru hareketlenmiştir. Buna ilave olarak demiryolu projesi Karaman adına büyük bir şanstır. Konya-Karaman-Mersin arasındaki hızlı tren yolcu ile birlikte yük de taşıyacak. Burada üretilen ürünler kısa sürede limana ulaşacak ve ulaşım sorunu yaşanmayacak. Stratejik kamu yatırımları olmadan mekânın kaderi değişmez. O zaman siyaseten güçlü olan Konya-Karaman ve Mersin bir araya gelerek 2. Marmara için kolları sıvamalı ve harekete geçmeli.
Türkiye’nin ve ilimizin gururu Bakanımız Lütfi Elvan’ın, bölgemiz için hayalleri var. Elvan’ın, Devlet Planlama Teşkilatında üst düzeyde görev yaparken rapor hazırlayarak Konya-Karaman arasının değerlendirilip, bu bölgenin 2. Marmara olması gerektiğini açıklamıştı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’de  bu projeye herkesin destek olması gerektiğini ve bölgenin Türkiye’nin kurtuluşu olacağının altını çizerek, “Konya-Karaman arasını üretim merkezi yapabilirseniz burası Türkiye’ye bakar” demişti.
Şimdi Konya-Karaman adına söz sahibi siyasetçiler başta olmak üzere tüm STK’ların konu üzerinde yeni bir çalışma yaparak, bu kurtuluş projesini hayata geçirmesi, komşu iki ilin de zirvenin sahibi olması adına büyük bir adım olacaktır.
LÜTFİ ELVAN’IN HAYALİ!
Plan Bütçe Komisyon Başkanı olarak görev yaptığı dönemlerde geniş kapsamlı çalışma yapan daha sonra da bakan olarak her fırsatta bölgede müthiş imalatların yapıldığını, fabrika yapan fabrikaların olduğunu her fırsat da belirten Lütfi Elvan, “Konya-Karaman-Aksaray ve Niğde illerimiz 2.Marmara bölgesi kapasitesinde. Konya’ya bakıyoruz, makine imalatında rakipsiz. Burada fabrika yapan fabrikalarımız var. Karaman’a bakıyoruz gıda da Türkiye’nin öncüsü. Karaman ambalaj sektöründe, makine sektöründe çok ciddi yerlerde. Aksaray ise ağır taşıt-makine üretiminde çok ilerlemiş durumda. Bu bölgemizdeki illerimize bakıyoruz, büyük firmalar mevcut. Tek eksikleri bağlantılarının  olmaması. Hızlı tren ile bu sorunu çözüyoruz ve sanayicimiz limana ürettiklerini kısa sürede indirecek, ayrıca üretim maliyetleri düşecek, rekabet güçleri artacak.” ifade etmişti. 
Bölgenin cazibe merkezi haline gelmekte olduğunu hatırlatan Elvan: ”Böylece 2. Marmara bölgesi burada ortaya çıkacak.  Mevcut Marmara bölgesi her anlamda cazibesini yitiriyor, çok kalabalık, yer sıkıntısı yaşanıyor. Konya-Karaman-Aksaray-Niğde illeri, 2.Marmara için biçilmiş kaftandır.”
Elvan, bu projeyle Konya ve Karaman'dan çok kısa sürede Mersin ve Adana'ya ulaşma imkanı bulacaklarını dile getirdi. Sanayicinin daha düşük maliyetle, ürettiği ürününü Mersin limanına ulaştıracağına dikkati çeken Elvan, "Konya ve Karaman'daki sanayicimizin rekabet gücü artacak. Konya-Karaman-Mersin hattı önümüzdeki dönemde orta ve uzun vadede. Türkiye'nin en önemli sanayi ve üretim üstlerinden birisi olacak. Buna hep birlikte şahit olacağız. Demiryolu projemiz Konya ve Karaman sanayisini ayağa kaldıracak. Konya- Karaman-Mersin’i birbirinden ayırt edemeyiz. Sanayicimizle, tesislerimizle bütünleşeceğiz. Bu proje bunu sağlayacak. Bu bölge Türkiye'nin ikinci Marmara bölgesi olacaktır" demişti.
İNCE, ELVAN’IN YOLUNDA 
Konya ve Karaman arasında 5 milyonluk bir kentin kurulması gerektiğine dikkat çeken Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem ‘de konunun çok önemli olduğunu belirterek, şu görüşleri paylaşmıştı:
“Türkiye sanayisinin büyük bir çoğunluğu Marmara Denizi’nin çevresinde yapılandırılmış. Yapılması gereken iş Konya-Karaman arasında 5 milyonluk bir kent kurmak. Sanayiyi bu kente yapılandırmak gerek. Burayı da demir yolu ile Mersin limanına bağlamak gerekiyor. Burayı üretim merkezi yapabilirseniz burası Türkiye’ye bakar.”
KONYA-KARAMAN ARASINA 5 MİLYONLUK KENT
Muharrem İnce, CNN TÜRK'te yayınlanan Ahmet Hakan’ın moderatörlüğündeki ‘Tarafsız Bölge’ programında gazeteci Abdulkadir Selvi, Nedim Şener, Saygı Öztürk ve Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı.
İnce’nin Konya-Karaman arasındaki kent ile ilgili düşüncelerin kanalda şöyle dile getirmişti:
İnce’nin özellikle İlimizi ilgilendiren ve Deprem riskinin olmadığı bölge olarak Konya-Karaman arasına 5 Milyonluk bir kent kurulması ve Sanayi ruhsatlarının buraya verilmesi gerektiği açıklamaları 
,Ben önerimi söylüyorum. 24 Haziran 2018’e geri dönelim. Ben olsam şunu yapardım; Türkiye ve İstanbul’da deprem tehlikesi var. Harcayacak bir paramız varsa depremle ilgili konutların yenilenmesine harcardım. Yeni bir şehir kurulacaksa Konya-Karaman arasına kurardım. Sanayi ruhsatını buraya verirdim. 5 milyon kişilik bir kent kurmamız lazım ve sanayiyi buraya kaydırmamız lazım.”