Bir tarih yok oluyor

TAKİP ET

Yollarbaşı'daki tarihi hamamın damında yeşerip ağaç olan fidanlar ve tarihe kayıtsız kalan ilgili kurumlar, bir tarihin yok olmasını görmezden geliyor

1670’li yıllarda hac vazifesini yerine getirmek üzere yola reva olan evliya çelebinin istirahat noktalarından biri…  İçinde barındırdığı birden fazla kültürel mirasla da Karaman’ın tarih bahçesi…. Yer Yollarbaşı köyü.
Araştırmacı -  Yazar Kemal Arabacı anlatıyor: “Köyümüzde Karamanoğlları Beyliği dönemine ait Ulu Cami ve Pelitaltı camii bulunuyor. 5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip höyüğümüz var. Artı 14 tane kilise kalıntısı ve daha birçok tarihi değer var. Ancak bunca mirasa rağmen Yollarbaşı köyü geri planda kalıyor. Öyle ki beylik dönemine ait Köseoğlu hamamı tarih sahnesinden silinmek üzere.”
Hamam’ın ana kubbesi 4 yarım kubbenin birleşimiyle oluşturuldu. Fakat sonradan yapılan müdahale ile kubbenin dışı asıl yapısına uygun olmayan bir şekilde betonla sıvandı. Bu durumun Karaman için çok acı olduğunu kaydeden Arabacı, “Eğer burası sit alanı ise, atıl vaziyette bırakılmamalı. En azından tam bir restorasyon süreci gerçekleştirilene kadar hamamın temizliği yapılmalı ve hamamın damı üstündeki ağaçların bir çözümüne bakılmalı” dedi. 
Tarihi izler takip edildiğinde, kubbenin 4 yan penceresi, bu pencerelerin bitiminde yukarı doğru yine 9 penceresi bulunuyordu.  Kubbenin zirvesinde ise yıldız şeklinde bir pencere daha yer alıyordu. Köseoğlu Hamamı hakkında bilgi veren Arabacı, “ İlk giriş büyük kubbenin hemen önünde yer alan yeşil kapıdan gerçekleştiriliyor. Büyük kubbenin bulunduğu bölüm soyunma odası olarak kullanılıyordu. Küçük kubbenin bulunduğu yer ise yıkanma işleminin gerçekleştirildiği yer olarak karşımıza çıkıyor. Küçük kubbenin hemen yanında yer alan bacanın yanında ise külhan bulunuyor” şeklinde konuştu. 
KÖSEOĞLU HAMAMI UNUTULDU
Geçtiğimiz yıllarda Yollarbaşı’daki tarihi mekanların tadilatı için bazı adımların atıldığını açıklayan Arabacı, “2009 yılında Konya Vakıflar Müdürlüğü tarafından 440 bin TL’lik bütçe ayrılmıştı. Bu bütçeyle, Pelitaltı Camii onarımı yapılırken Köseoğlu Hamamı unutuldu. Tadilatı için girişimlerde bulunduk ama dikkate alınmadı” ifadelerine yer verdi. 
MİSAFİRLERİ AĞIRLAYACAK ALTYAPI MEVCUT
“Köydeki nüfus 2000 yılına kadar yurtdışına göç verirken bu tarihten sonra da Konya ve Karaman’a ciddi göç verdi” diyen Arabacı, “Hamam göç müzesine çevrilebilir. Köyümüze gelen yerli ve yabancı misafirlere sunabileceğimiz yöresel yemeklerimizin yanında, dinlenebilecekleri park ve kahvemiz de bulunuyor” sözleriyle tavsiyede bulundu.
ONARIM İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU
Arabacı, Yollarbaşı’ndaki tarihin yok olmaması için yetkililere seslendi: “Valiliğimizin ve diğer yetkili kurumlarımızın bizleri duymasını istiyoruz. Buraya en yakın zamanda el atılması gerekiyor. Nasıl ki Karaman’daki tarihi hamamların tadilatı gerçekleştiyse, buranın da aslına uygun şekilde onarılması gerekiyor” çağrısında bulundu. 
 





yollarbaşı yollarbaşı köyü Köseoğlu hamamı Yollarbaşı pelitaltı cami öskes boğazı Kemal Ankaralı Adem Demirel