Bayram: "İyi Bir Fiyat Oluşması Çiftçimizin Beklentisidir"

TAKİP ET

Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 bin 700 olarak açıklanan mısır fiyatlarının ardından, piyasalarda oluşan ayçiçeği fiyatlarının beklentilerin altında oluşması nedeniyle üreticinin TMO tarafından referans fiyatların açıklanmasını gerektiğini söyledi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız tarafından dün Mısır’ın fiyatı açıklandı. Çok önemli ve stratejik bitki olduğunu her fırsatta söylediğimiz ayçiçeğin fiyatına devletimizden referans fiyatı açıklamasını bekliyoruz. Ayçiçeğinde bu yıl üretim artışı elbette sevindirici. Ancak bunun iyi yönetilmesi gerekiyor. Üretimin artmasıyla özel sektör temsilcileri ve birliklerin açıkladığı fiyatlar üreticilerimizin beklentisinin altında oluşmaktadır. Çiftçi para kazanamazsa gelecek sene üretim yine düşer. Özetle ham yağ açığı olan ülkemizde ayçiçeği ekilişinin ve verimin artmaya devam etmesi için iyi bir fiyat oluşması çiftçimizin beklentisidir. Geçtiğimiz yıllarda buğday fiyatının 2 katı civarında olan ayçiçeği fiyatı bu yıl da en az net 16TL olmalıdır ki çiftçimiz ayçiçeğinden kazansın ve seneye daha çok eksin. Ayçiçeği üreticilerimizin, hasatın başlamasıyla birlikte piyasalarda oluşan düşük fiyatın giderilmesi için, üreticilerimizin ortak görüşü; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl hububat, fındık, üzüm ve mısır alımında uyguladığı modelin ayçiçeğinde de uygulanması yönündedir. Üreticinin fiyat beklentisi yaklaşık 16 lira civarındadır. Çünkü üreticimiz bu fiyatlara ürünü yetiştirsin ki teşvik olsun ve gelecek yıllarda ekimi daha da artsın. Üretime ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde devletimiz tarafından ayçiçeği referans alım fiyatlarının açıklanması piyasada oluşan fiyat istikrarsızlarına son vermek için büyük önem arz etmektedir." Sözlerine yer verdi.
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alım fiyatını destek hariç 5700 TL/Ton olarak belirlemesine de değinerek, son 3 yılda TMO’nun mısır alım fiyatları şu şekilde sıraladı.
2019 yılı
Arpa 1100 TL/Ton
Mısır 1150 TL/Ton
2020 yılı
Arpa 1275 TL/Ton
Mısır 1325 TL/Ton
2021 yılı
Arpa 1750 TL/Ton
Mısır 2250 TL/Ton (Piyasa açılış)
2022 yılı
Arpa 5700 +500 TL/Ton destek
Mısır 5700 (Destek Hariç)