Bari bir torba yem verin - Karaman

TAKİP ET

Bir torba yemin 450 – 500 TL olduğu bir dönemde 100 lira destek verilmesini eleştiren Başkan Yaman, 'Hiç olmazsa verilen destek bir torba yeme denk getirilseydi' dedi

Karaman’daki küçükbaş üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Karaman Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Yaman gazetemize konuştu. Üreticinin sorunlarını 4 maddede açıklayan Başkan Yaman, “Sürüyü güdecek çoban bulamıyoruz. Canlı hayvan satışı ve kesiminde fiyat istikrarı sağlanamıyor. Üreticiyi teşvik etmek amaçlı verilen desteklemeler yetersiz kalıyor. İhracat için kapıların açıldığı tarih yanlış seçiliyor” dedi.


Madde halinde sıraladığı sorunları detaylandıran Başkan Yaman ilk olarak küçükbaş hayvan üreticisi için verilen destekten bahsetti. 2024 yılı anaç koyun keçi desteği için hayvan başı 100 TL, sürü büyütme desteği için 200 TL ve çobanlık desteği için 30 bin TL destek verileceğini açıklayan Başkan Yaman, “Çoban desteği dışında diğer destekler güncel girdi maliyetlerine göre hesap edilmediği gün gibi ortada. Bir çuval yemin 450 - 500 lira olduğu bir dönemde 100 lira destek üreticimizi mutlu etmeyecektir. Hiç olmazsa verilen destek bir torba yeme denk getirilseydi” şeklinde konuştu. 


Üreticinin ne Afgan ne de yerli çoban bulamadığını kaydeden Başkan Yaman, “Çoban ile alakalı durumu Bakanlığa bildirdik ama istediğimiz gibi bir sonuç alamadık. Her işletmede Bakanlığımız tarafından bir tane sigortalı işçi çalıştırılması istiyoruz. Bu talebimiz yerini bulur ve sonuç verirse çobanla alakalı sorun yaşayan üreticiye en büyük katkılardan biri sağlanmış olacaktır. Çoban durmak istemeyenlerin bu tercihten kaçınmasının sebebi sigorta olarak karşımıza çıkıyor. Çoban için sigorta desteği verilirse hem köylerden şehre doğru seyreden göç hareketinin bir nebze de olsa önüne geçmiş oluruz hem de çoban sıkıntısını kısmen aşmış oluruz. Çiftçinin hayvancılıkla uğraşanın durumu belli, zaten fazla para kazanamıyor ve BAĞ-KUR’unu zor ödüyor. BAĞ-KUR’unu ödeyemediği zaman çoban desteğini de alamıyor” açıklamasında bulundu.  

ÜRETİCİ ÖFKELİ

Canlı hayvan satışı ve kesiminde fiyat istikrarının sağlanamadığından yakınan Başkan Yaman, “Geçen ay kuzu 90 TL’ydi bu ay 115 TL. Karaman’da 750 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Bunun 400 bin civarını anaç hayvan, 350 binini de kuzu olarak kabul edelim. Kuzuların 250 bini Ağustos ayında 90 TL’den satıldı. Şimdi kuzu azaldığı için fiyat yükseldi bundan dolayı kalan 100 bin kuzu en az 110 TL’ye satılacak. Kuzusunu canlı kilo ağırlığı kilo bazında 90 TL’ye satan üreticilerimiz bu işe oldukça öfkeli. Tabi bu durum bize de yansıyor, Bakanımıza da yansıyor herkese yansıyor” ifadelerini kullandı.

             

İHRACAT ZAMANSIZ YAPILIYOR

İhracatın açılacağı tarihin yanlış belirlendiğini kaydeden Başkan Yaman,  “İhracatı yapılması gereken tarihte yapamıyoruz. Ülkemizde hayvan sayısının çok düştüğü zamanlarda ihracata izin veriliyor. Mesela 12’inci ayda değil de 8’inci ayda ihracata başlasak üreticimizin elini biraz rahatlatmış oluruz. Yöremizde bir kuzu 8’inci ayda kesime hazır hale geliyor. Bu vakitten sonra bakılan her kuzu, ‘ekstra yem ve emek maliyeti’ demek. İşte bu mağduriyeti yaşamak istemeyen üreticimiz biraz önce dediğim gibi malını kilosu 90 TL’den satmak zorunda kaldı. Normalde hayvan sayımızda herhangi bir problem yok. Bizim sıkıntımız hayvan sayısının azlığı değil ihracatın zamansız yapılmasıdır” diye konuştu. 

Küçükbaş hayvan Adem Demirel Hayvan desteklemeleri Küçükbaş destekleri Afgan çoban Karaman Karaman hayvancılık Yücel Yaman