Ayrancı'da Menderes'in Ağzını Arı Soktu!

TAKİP ET

21 Eylül 1954 tarihinde 10 milyon liraya mal olacak Ayrancı Barajının temelini Başvekil attı

21 Eylül 1954 yılında Ayrancı barajının temelini başvekil Adnan Menderes atarken, temel atma töreninden sonra verilen yemekte ,başvekil Adnan Menderes’in ağzından arı soktuğu için konuşmayı Kemal Zeytinoğlu yaptı.
20 Eylül 1954 günü Konya Şeker Fabrikasının  açılışını yapan Başvekil Adnan Menderes beraberinde Hariciye Vekili Fuat Köprülü, Devlet Vekili Muharrem Sarol,Maliye Vekili Hasan Polatkan,Nafia Vekili Kemal Zeytinoğlu,Şeker şirketi,İş Bankası Umum Müdürleri,mebuslar,basın mensupları  kalabalık bir davetli grubu olduğu halde hususi bir trenle Ayrancı’ya gittiler.
Ayrancı baştan başa bayraklarla donatılmış bulunuyordu.Bucak medhalinde kurbanlar kesildi,çoşkun tezahürat arasında Ayrancı’ya girildi.
Müteakiben 10 milyon liraya mal olacak olan Ayrancı barajının  temel atma merasimi yapıldı.Merasim yeri hınca hınç dolmuştu.Halkın göğsünde ‘Ayrancı Barajı’ yazılı  rozet bilhassa dikkati çekiyordu.
Yemek esnasında Başvekilimizin ağzını bir arı soktuğundan  özür beyan ettiler.Kendileri adına Nafia vekili Kemal Zeytinoğlu konuştu.Zeytinoğlu  ezcümle dedi ki;
“Yurdumuzun zirai ve iktisadi  kalkınmasının  ana unsurlarından  biri olan su işlerimizde 4 seneden beri büyük bir dakkatle takip etmekte olduğumuz proğramın bir cüz’ini teşkil eden Ayrancı Barajı inşaatının temelini atmak için burada toplanmış bulunuyoruz.”
Zeytinoğlu , bundan sonra Konya Ovasının sulama imkanlarından bahsetmiştir.Nafia vekili sözlerini şu cümlelerle bitirdi:
“Bu tesisin büyük milletimize  ve civanmert Konyalılara hayırlı ve feyizli olmasını niyaz ederim.”
Bundan sonra inşaatın başlangıcı olarak ilk kazma  Başvekil tarafından vurulmuştur.
Dönüşte Ereğli uğranılmış,halk büyük sevgi tezahüratında bulunmuştur.Ereğli’dede Başvekil adına Kemal Zeytinoğlu konuşmuştur.
Başvekil ve beraberindekiler istasyonlarda hararetle karşılanmış,kurbanlar kesilmiş bu arada Karaman’da bir deve kurban etmiştir.
Temeli atılan Ayrancı barajının yüksekliği 86,boyu 1 600 metredir.Toplanan sularla 50 bin dönüm arazi sulanacaktır.Ayrıca 1200 KW enerji elde edilecektir.
Ayrancı barajından sonra Damsa,Sille.May ,Altınapa,Manasın barajlarının inşaatlarına başlanacağını Zeytinoğlu konuşmasında müjdelemiştir.
Misafirler yine hususi trenle 21.00’deşehrimizden avdet etmişlerdir.
(YENİ KONYA-ARŞİV)