Araştırmacı Yazar Kemal Arabacı, Karaman’ın önde gelen yazarlarından Durmuş Ali Gülcan’ın Karaman Mevlevi Hanesi – Mevlevilik ve Karamanlı Mevlevi Velileri eserinde yer alan Aktekke’ye verilen ismin neden verildiğini gün yüzüne çıkardı.
İşte o esere göre Aktekke’nin Aktekke oluş hilkayesi:
O devirlerde Larende’de (Karaman) çok zengin ve zengin olduğu kadar da cömert, iyi giyimli, at üstünde koşturur, savruk yaşantılı Kalemioğlu Mehmet Beğ denilen bir genç vardı. Bu civanmert genç o halleriyle Karaman’da çok sevilen, sayılan ünlü bir kişi idi. Hayır işler uğrunda çok koşturur, Tanrıya yarayışlı işleri pek çok idi ama sofiler meclisinden uzak yaşantısı nedeniyle, sofilerce beğenilmiyor, horlanıyordu.
Karaman’a sık sık gelen Ulu Arif Çelebi ki: Bu zat Sultan Veled’in oğlu olup, dedesi Mevlâna’nın da pek sevdiği ve gönül verip, umut bağladığı keramet sahibi bir kişi idi. Bu Ulu Arif Çelebi Karaman’a bir gelişinde, toplantısına Kalemioğlu Mehmet Beğ’i çağırtıyor ve ona şunları söylüyor:
“Halinden pek rağbet görüyorum; gerekir ki bundan sonra ihlas kemerini can ve gönül belinize sarasın, bağlayıp bu halkın baş tacı olasın,hizmetler kılasın: Git bir Zaviye (Tekke) yap, sem’a-on aşk sazına uğraş.”
Bu sözleri ile Mehmet Beğ’in savrukluktan, hovardaca gezip tozmaktan vazgeçerek, tarikata girip, ibadetle uğraşmasını istiyordu.
Bu uyarı üzerine Mehmet Beğ, Ulu Arif Çelebinin hemen önüne gelerek etek öpüp, uyarmalarını canla başla benimsedi.
Evine gittikten sonra, zengin ağa giysilerini üzerinden çıkarıp, dervişlik hırkasını giyerek tarikat adamları kervanına katıldı.
Mehmet Beğ’in bu tarikata girişi nedeniyle de Karaman’da Mevlevi tarikatı fazlasıyla güç kazandı.
Halk arasında artık Ahi Mehmet Beğ denilmekte olan Kalemioğlu şimdiki camiinin semtine yani Mevlana’nın anası ile ağabeyinin mezarlarının bulunduğu semte bu tekkeyi yaptırdı ki: İşte Karaman’da ilk Mevlevi Tekkesi; Kalemioğlu Ahi Mehmet Beğ’in yaptırdığı bu tekkedir.
Tarih Miladi 1310-1320 yılları arasıdır.
Yakın zamana kadar Kalemiye Zaviyesi veya bu zengin adam tarafından yaptırılmış olması nedeniyle Ağa Tekkesi adıyla anılan bu Tekkenin o adları zamanla unutularak; Ağa Tekkesi adı da dilde değişikliğe uğrayarak AK TEKKE olmuştur.
O zamanki Kalemiye Zaviyesi (Ağa Tekkesi)nin kuruluşundan bu yana, bu sitede; Karamanoğulları ve Osmanoğulları tarafından çeşitli onarımlar ve ek yapıtlar yapılmıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: