Haksız yere işten çıkarılan işçilerin mahkeme kararıyla işe iade edilebilecekleri öğrenildi. Bu hakkın, işçiler için büyük bir kazanım olmasının yanında, bu imkândan yararlanmak için yasal bir süreye uyulması büyük önem arz ediyor. İşveren tarafından işten çıkarılan ve mahkemeden işe iade kararı alan kişilerin, kararın netleşmesinden sona en geç 10 iş günü içinde işverene yazılı olarak işe başlama talebini iletmesi şartı aranıyor.
Uzmanlar, bu sürenin aşılması durumunda çalışasının işe iade hakkını kaybedeceğini ve işten çıkarılmanın geçerli sayılacağını ifade ederken, İş Kanunu’nda da net bir şekilde belirtilen bu sürenin, işçilerin haklarını korumak için son derece önemli olduğunu belirtti.
İşe iade davası açabilmek amacıyla çalışanın en az 6 ay aynı işyerinde çalışmış olması ve işyerinde 30’dan fazla işçinin istihdam edilmesi şartları aranıyor. Dava süreci arabuluculuk aşamasıyla başlarken, arabuluculukta uzlaşma sağlanmaması halinde iş mahkemesine müracaat edilebiliyor.
İŞÇİYE 8 AYA KADAR TAZMİNAT ÖDENEBİLİYOR
İşçinin mahkeme kararı kesinleşip işe dönmek amacıyla müracaat etmesi halinde, işverenin işe başlatmaması durumunda çalışana 4-8 aylık maaş tutarında işe başlatmama tazminatı ödenmesi gerekiyor. Söz konusu tazminat, sadece damga vergisine tabi tutulurken, gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bunun yanı sıra, kararın verildiği tarihten kesinleşme tarihine kadar geçen zamanda çalışanların ücret ve sosyal hakları da ödeniyor.
Fakat, tüm bu haklardan faydalanması için çalışanın mahkeme kararının netleşmesini takiben 10 iş günü içinde müracaatını eksiksiz yapması gerekiyor. Bu yüzden, çalışanların hak kaybını engellemek amacıyla sürelere oldukça büyük önem göstermesi gerekiyor.
HABER MERKEZİ